Пловдивчанин се прости с книжката си за две години и за капак отнесе глоба за две хиляди лева, защото е отказал да бъде тестван за алкохол.

Случката е станала в края на месец януари тази година. Нарушителят е бил спрян за рутинна проверка в Коматево в късния следобед.  След проверка на документите, полицаите решили да изпробват водача за употребата на алкохол. Той веднага отказал. За това му бил издаден талон за медицинско изследване, което също не е било направено.

Водачът обаче не бил съгласен с органите на реда и обжалвал наказателното постановление. След заседание преди дни в Районен съд – Пловдив, магистратите решиха да оставят без уважение жалбата на нарушителя.

Според съда законосъобразно е ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение и правилно е приложена разпоредбата на чл.174 ал.3 от ЗДП, като му е наложена глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, доколкото законодателят е предвидил санкцията във фиксиран размер, поради което и тя не подлежи на ревизиране.

А какво всъщност се казва в член 174?

Чл. 174. (1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

  1. над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба от 500 лв.;
  2. над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лв.

(2) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, нов водач и водач, извършващ обществен превоз на пътници и товари, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

  1. над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба от 500 лв.;
  2. над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лв.

(3) Когато нарушението по ал. 1 и/или ал. 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.