Всички училища в Пловдив и цялата област излизат в грипна ваканция. Считано от утре занятията са преустановени. Мярката бе потвърдена от РЗИ.

През почивните дни е установен рязък скок в заболеваемостта от остри респираторни вируси.

„Вече сме в епидемични стойности и за да се спре разпространението на вируса сме предприели тази мярка”, съобщи за TrafficNews.bg д-р Моника Троянчева – директор Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ–Пловдив. Според последните данни заболеваемостта в региона към този момент е 129 на 10 000 души. От здравната инспекция са издали разпореждане за преустановяване на учебните занятия в училищата. Детските градини ще бъдат на филтриран режим, т.е. децата със симптоми на грип и остри респираторни заболявания няма да бъдат допускани в заведенията. Повишената заболеваемост е наложило временното преустановяване на ваксинациите при личните лекари, както и свижданията в болниците. 

Ваканцията ще е с продължителност до края на седмицата.

Както TrafficNews.bg съобщи 4 февруари най-вероятно ще бъде почивен ден за учениците в Пловдив, обяви кметът на града Иван Тотев. Така ще се удължи междусрочната ваканция под тепетата, която е обявена за 5 февруари.