От половин година малко пловдивско заведение прави огромен жест към уязвима група хора - дава безплатна храна на нуждаещи се. Ако минавате пеша през кръстовището на булевард "Васил Априлов" и "Пещерско шосе", със сигурност ще забележите следния надпис: "Ако сте гладни и нямате пари, хапнете безплатно при нас!"



Инициатор на тази благородна кауза е сърцатият Нур Елтамими от Египет, който преди половин година започва да дава безплатно храна на нуждаещи се хора. Освен тях от тази възможност се възползват и много чуждестранни студенти, които разполагат с ограничени средства. "Не е вярно, че чуждестранните студенти от Холандия или Англия имат пари. Не, това не е така. Има студенти от чужбина, които не разполагат с много средства. Много такива хора посещават моето заведение и когато ми кажат, че нямат пари за храна, аз им казвам, че няма проблем", разказва щедрият собственик на заведение.

Елтамими идва в Пловдив за първи път през 2009 година. Но казва, че не живее постоянно тук. Част от времето си прекарва и в Кайро, който е неговият роден град. А причина за първата му среща с България и Пловдив е Академията за музикално и танцово изкуство.

"Аз самият съм адвокат и писател. Имам книга за музика - 60 класически произведения за Египет като Аида, Рафаел и много др. Много харесвам Пловдив. За мен България и Египет са 50 на 50. Но Пловдив за мен е най-добрия град, който съм видял след Кайро", сподели пред TrafficNews Нур.


След многократни идвания в града под тепетата в един момент 31-годишният мъж решава да развие свой бизнес тук. Разказва, че в Кайро е много скъпо, а тук, в България, може да си позволи да открие свой собствен ресторант. Преди време е имал заведение, но наемът, който е плащал, бил твърде висок за него - 5000 лева на месец. В един момент обаче решава да направи кардинална промяна и отваря малко заведение за бързо хранене. А идеята за безплата храна се появява на следващ етап.

Нур споделя, че вдъхновението да направи това добро дело за бедните идва от един египетски актьор, който следва вселенския закон, че колкото повече даваш, толкова повече ще получаваш. "Ако ти имаш пари от Господ, всяка вечер ходиш на различни места като казино, барове и т.н. Това обаче се определя като лош живот. Но ако ти имаш стабилен живот, и имаш пари, и помагаш на бедните, ще имаш повече. И всеки ден, ако има повече хора и идват за безплатна храна, аз имам повече оборот, това винаги е така", разказва младият предприемач.

За себе си отчита, че е един щастлив човек. И всеки ден благодари на Бог за това, с което животът го е дарил - съпругата му Антоанета, едногодишната му дъщеричка Самира и възможността да помага на хората в нужда. В лицето на семейството си Нур среща подкрепа за каузата, която неуморимо реализира. Освен него, в заведенито работят още двама души. И всички те всеки ден виждат благодарността в очите на тези, които са дошли да се нахранят безплатно.

Като икона в работното помещение на младия египтянин е една ръчно изработена картина табло, измайсторена от негов приятел художник. Творението е отличено с първо място от конкурс в швейцарския град Женева, а написаното послание гласи: "Когато говориш с Господ, сърцето ти е спокойно", и това се отнася за всички религии, казва с усмивка Нур Елтамими.