Комисар Васил Костадинов е новия директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той поема поста от ст. комисар Димитър Балев, който е подал молба да бъде преместен на друга длъжност. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг днес . "Ние сме изключително доволни от него. Мотивите са изцяло лични и молбата му беше удоволетворена" , заяви минстърът. 

Още преди седмица TrafficNews съобщи за предстоящата рокада. По наша информация, ст. комисар Балев ще оглави отдел "Човешки ресурси" в областната дирекция. Сегашният титуляр Траян Тодоров е пенсиониран. Според информирани от сградата на ул. "Княз Богориди" , въпреки, че служителят имал необходимите години, пенсионирането не е било по негово съгласие. 

Мястото на Васил Костадинов като зам. директор на ОД МВР ще оглави досегашният началник на РУ- Карлово гл. инсп. Сълко Литов.

Комисар Васил Костадинов бе началник на районното в Първомай, а след това оглави Шесто районно. Костадинов е роден през 1972 г. в  Пловдив. Завършил  е специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“ във ВИПОНД и специалност „Право“ във Великотърновския университет. В системата на МВР започва работа през 1994 г. и последователно и е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в подразделения на пловдивската дирекция на полицията.

 Не така обаче стои въпроса с директора на Областната дирекция в Кюстендил Светослав Григоров. Причината за смяната  е, че е излъгал министъра, и е имал среща с представители на ГЕРБ в предизборната обстановка.

"Срещал се е с двама високопоставени политици. Попитах го дали е имало такава среща, нямах намерение да пристъпвам към крайни действия. Това не е забранено, но има ясни правила за провеждането на такива срещи. Той не се съгласи с тези ясни указания, единствената последица може да е такава", коментира Демерджиев. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев сменя шефовете на седем столични районни управления. Рокади се правят във второ, трето, четвърто, пето, шесто, седмо и осмо районно управление в София. 

Това не е чистка обяви, главният секретар на МВР Петър Тодоров. Екипът, който се назначава, е по желание на шефа на СДВР Калоян Милтенов. Той посочи тези хора, добави главният секретар.

"Рокадите в столичната дирекция са вследствие на многобройните проверки. Държа да отбележа, че хората които ще сменим не са осъщевили чадър върху никого, но не са създали необходимината организация, така че да не ставаме свидетели на случаи като този със Семерджиев. Говорихме няколко пъти с Калоян Милтенов и му предложих той да излъчи екип , с който той може да работи и занапред да не ставаме свидетели на такива случаи", заяви Демерджиев.

По думите му рокадите не са в следствие на една проверка.

"Системен проблем е липсата на контрол от началниците по места. Липсата по създаване на организация да не се допускат такива нарушения, които не се изчерпват със случая Семерджиев, не могат да упражнят контрол по отношение на подопечните си служители. Случаите не престанаха, така че единственият начин е ръководителите в най-ниските структури на МВР да упражняват контрол и да не допускат такива случаи и занапред", посочи Демерджиев. 

По думите му дисциплинарните проверки на над 40 служители текат и допълни: "И, да! Очаквайте наказания, съобразно тежестта на допуснатите нарушения".