На този ден: Приет е настоящият герб на България

Прожектиран е първият озвучен филм

31.07.2023 07:15 820 0
На този ден: Приет е настоящият герб на България

1825 г. Ханс Кристиан Оерстед открива алуминия. Всъщност съединенията на алуминия са били познати и използвани от древни времена.Но за първи  път алуминий  е получен в чист вид именно от датския физик Оерстед.

Любопитен факт е, че алуминият заема около 8% от теглото на твърдата покривка на Земята. Химически активен, алуминият рядко се среща в природата в чист вид, а обикновено е съставна част от някой от повече от 270-те съдържащи алуминий минерали. За промишлен добив  основен източник е бокситът.

През 1866 г. почти едновременно и независимо един от друг Ч.М. Хол в САЩ и П. Ерц във Франция открили метод за получаване на алуминий, който се изплозва и до днес.

Самият Оерстед изиграва решаваща роля в разбирането на електромагнетизма. През 1820 г. той открива че стрелката на компас се отклонява от магнитния север, когато наблизо се включва и изключва електрически ток в проводник. Това показало, че електричеството и магнетизма са свързани явления, откритие, което положило основите на теорията на електромагнетизма и изследванията, които по-късно създали технологии като електромоторите, радиото, и телевизията.

1919 г. в Германия е приета Ваймарската конституция. Конституцията на германския райх превръща страната в парламентарна република. Фридрих Еберт е първият конституционен президент на републиката.

В германското общество по онова време се оформят две основни тенденции - за запазване на републиката и за връщане на монархията (реставрация). Германия е в положение на тежка икономическа криза и съответно социална нестабилност. Пример за това е опитът за преврат, наречен Каповския пуч. Военните и националсоциалистите, начело с Ерих Лудендорф и Хитлер, също правят опит за преврат - т.нар. Бирен пуч.

1928 г. прожектиран е първият озвучен филм „Белите сенки на южните морета”, създаден в киностудията на Метро-Голдуин-Майер. Лентата е режисирана от Андерсън Ван Дайк и Ракел Торес.

Историята на филма разказва за алкохолизиран лекар, отказал се от кариераата си, който живее на полинезийски остров. Той обаче е отвратен от експлоатацията над местното населениеи се възпритивява на господаря им. Злодеят обаче е готов да смаже опозицията му.

1944 г. командир Антоан дьо Сент-Екзюпери излита със своя Lightning P38 от летището в Борго, департамента От Корс, на разузнавателна мисия в Савоя. Той никога повече не се връща в базата. Писателят-авиатор е обявен за „мъртъв за Франция”, но изчезването му остава мистерия.Споменават се най-различни хипотези за изчезването му до откриването през 1998 г. на верижка на часовник с неговото име, омотана в мрежите на рибар край Марсилия. Две години по-късно водолазът археолог от града Люк Ванрел намира останките на Lightning F5-B 223 близо до остров Риу между Марсилия и Каси.

Останки на германски изтребител Месершмит, открити близо до отломките, ориентират разследването към Германия. Последните разкрития датират от 2008 г., когато извършителят на стрелбата излиза от сянката. "

Германският авиатор, който бил на пост в Прованс, разказа, че връщайки се в базата си, забелязал разузнавателен самолет Lightning P-38 да лети към Марсилия, на 3000 метра над него. Един от въпросите без отговор и до днес обаче си остава какво е правил Сент-Екзюпери над Марсилия при положение, че бил изпратен на мисия в Савоя. Според хипотезите той не той не могъл да изпълни мисията си заради лошите метеорологични условия и решил да прелети над Тулон и Марсилия, без съмнение, за да разузнае за дебаркирането в Прованс, което се случва през август.

1969 г. с посещението на папа Павел VI в Уганда е осъществена първата папска визита в Африка.

Павел VI, роден Джовани Батиста Енрико Антонио Мария Монтини заема поста между 1963 г. до 1978 г. Той е начело на Католическата църква през по-голямата част от Втория Ватикански събор и играе водеща роля при прилагането на неговите решения.

1997 г. е приет настоящият герб на България. Това е първият герб на България след края на комунистическото управление в началото на 90-те години.

Гербът на Република България се определя със закон, според който той е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава.

Точният вид е предмет на продължителни спорове между политическите партии. Одобреният проект, в който има три лъва и четири корони, е изработен по идея на Николай Гогов и Георги Чапкънов.

Гербът на България представлява изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, обърнат на дясна хералдическа страна, поставен върху щит. От двете му страни има изобразени лъвове-щитодръжци, а над него - царска корона. Под щита има постамент от дъбови клонки със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която има изписан националния девиз „Съединението прави силата”.

2006 г. Фидел Кастро обявява, че предава временно властта в Куба на брат си Раул Кастро по здравословни причини. Малко преди да обяви решението си Фидел претърпява спешна стомашна операция.Появата на 77-годишния Раул Кастро веднага предизвика очаквания за икономически промени, които да дадат нов живот на неефективната контролирана от държавата икономика и да подобрят живота на кубинците. Според анализаторите официалното предаване на властта ще му позволи да извърши такива реформи.

Едва на 19 февруари 2008 г. Фидел Кастро обявява в писмо, че се оттегля от президентския си пост. Кастро се оттегля и от поста на главнокомандващ на кубинската армия. „Изпълнявах това достойно задължение в продължение на много години. Дойде моментът да бъде избрано ново ръководство”, пише кубинският лидер. Лидерът на кубинската революция заемаше поста на държавен глава от създаването на поста през 1976 г.

2014 г. зоологът от Природонаучния музей в София Боян Петров става първият български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611 м) в Хималаите.

Двама участници от неговата полска експедиция в четвъртък също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб; друг италиански участник пък се отказа от  изкачването.

На 21 май с.г. Боян Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.

 

Изпрати новина