Нова година е празникът, който ежегодно се посреща шумно и в големи компании. Българите масово празнуват в хотели, на вили или в клубове. Има и такава част обаче, която подготвя новогодишна вечеря у дома с близки и приятели.

За разлика от Бъдни вечер храната на новогодишната трапеза не е постна, а дори напротив. Масите са отрупани с меса и алкохол, а хората пируват до сутринта. Колко обаче струва?

TrafficNews направи експеримент колко ще излезе на българите да напълнят масите и да заредят домовете си с фойерверки и пиратки. Сравнявайки цените на месото в различните хранителни магазини и месарници, не се забелязва голяма разлика. Свинското е не повече от 16 лв. за килограм, а телешкото около 18 лв.

Други продукти като яйца, картофи, млека, сладки изделия, брашно, кори за баница и плодове и зеленчуци излизат около 70 лв. Алкохолът е най-скъпият от покупките. Читатели на TrafficNews казаха, че най-много бюджет отделят за алкохола, който по наша сметка излиза около 200 лв. Всичко събрано заедно се равнява на близо 350-400 лв., което домакинство отделя за новогодишната вечеря.

„Ние се събираме голяма компания, около 15 души, а сметката винаги е надхвърляла 400 лв. главно заради алкохола”, заяви пловдивчанин.

Други празнуват само в семеен кръг, но сумата за трапезата не е под 200 лв.