Сделката с терен от „Парк отдих и култура” започва през 2002. Тогавашният кмет на Пловдив Иван Чомаков решава Общината да участва в проект за построяването на най-големия увеселитен парк на Балканите и внася предложението в Общинския съвет, който през юли същата година решава да участва със 140 декара общинска земя в това увеселително дружество.

„Дисниленд Пловдив” е проектът, срещу който общината апортира 140 декара в специално създадено акционерно дружество на име „Увеселителен парк Тракия”.

Идеята беше добра, за съжаление нищо не се случи, докато бях кмет. Предложението беше на  български инвеститори от София”, коментира Иван Чомаков пред БНР.

Във въпросната фирма Община Пловдив влиза с 25% срещу въпросните апортирани 140 дка около Гребната база, които са оценени на 1 260 000 лв., 75% от акциите остават за частните партньори,а те са дружество от Люксембург и „Рей Холдинг”.

„По това време 1 кв.м.  струваше около 15-20 долара, има оценители, които определят тези неща. Това е съотношение между инвестиция и цена на имота.  Частните фирми получават 75% срещу изграждане на сами парк. Инвестицията беше много сериозна”, сподели Чомаков.

От 2002 до 2014 година това дружество не строи, но същевременно започва процедури по ликвидация и през 2014 година е ликвидирано. Последствията остават за Общината, защото тя окончателно няма активи и 140 декара общински земи отиват при частните фирми.

„Аз мога да нося отговорност само за периода до 2007. Дотогава имаше представители на Общинския съвет в това акционерно дружество, които го управляваха. След това не знам какво се е случвало”, коментира Чомаков.

На въпроса как общинските съветници защитават интересите на пловдивчани, бившият кмет отговори, че може да цитира много инициативи на Общината, зад които стои неговият екип и не са завършили по такъв начин.

„Не знам как Общинският съвет ще се съгласи този терен да се ипотекира. Дори да се е случило и да са се взели някакви пари, има срокове за изпълнение на проекта. Поставят се условия, които се следят”, сподели той.

Бившият кмет не може да отговори защо фирмата е обявила фалит 8 години след неговия мандат.

„За периода до 2007 фирмата е идвала няколко пъти в Общината, включително пред журналисти, представяли са идейните проекти за изграждането на този увеселителен парк. Лично аз съм се срещал с тях 4-5 пъти. В Управителния съвет, в Общото събрание има представители на Общинския съвет, които участват във взимането на решения. Това не са само решения на фирмата. Не съм получил предупреждение от екип от юристи, защото след решенията от приемането на Общинския съвет на това предложение, то вече не е в ръцете на кмета”, коментира Чомаков.

С последното решение на Общинския съвет, 81 дка от „зеленото сърце” на Пловдив, точно до Гребната база ще могат да се се застрояват. Според управляващите, новият ОУП не може да се промени заради предишни решения. Във връзка с това бяха и протестите срещу застрояването на този район.

„Не мога да поема цялата вина върху себе си, това бяха други години. Тогава се борехме за всеки един инвеститор, всяка инвестиция носеше работни места и заплати. Община Пловдив беше с бюджет 80 000 000 лв., от които 45 000 000 бяха само за заплати”, коментира той.

В заключение, той добави:

 „Аз съм съгласен с гражданите, които протестират! По мое време нямаше решение там да се строи. Ние започнахме създаването на ОУП на Пловдив и до този момент никой не го изпълнява. За направените промени след това, не мога да нося отговорност. Ако трябва и аз ще се подпиша в подписката за спиране на строежа на Гребната база, защото идеята беше там наистина да се създаде една зона за отдих и почивка на пловдивчани”, сподели бившият кмет.

Започна петиция срещу застрояването на 81 дка до Гребната база

Приеха новия ОУП на Пловдив, имотът от 81 дка край Гребната база остана за рекреационни дейностиПротестиращите напуснаха залата с възгласи „оставка”