Пловдивският Окръжен съд отхвърли жалбата на Община Пловдив срещу вдигането на капитала на смесеното дружество „Пълдин Туринвест” с акциите  на Варна в „Международен Панаир – Пловдив”.

Градските власти са загубили делото, като по този начин Георги Гергов може да придобие контрол от 79% от акциите в Панаира, след като Община Варна апортира акциите в смесеното дружество.

Общото събрание на „Пълдин Туринвест” бе на 9 януари, като кметът Здравко Димитров оспори решенията.  На 19 декември пък Общинският съвет взе решение как представителят на Общината в дружеството Ясен Михайлов да гласува на Общото събрание. Тогава се взе решение  Михайлов да гласува против вдигането на капитала, но на микрофон в залата Николай Радев настоя акциите да бъдат приети.  Още тогава стана ясно, че може да има объркване при гласуването на Общото събрание.

Според магистратите няма противоречия в решенията на Общинския съвет, като са взети три последователни гласувания, при които е приел едно-единствено предложение – представителят на община Пловдив в общото събрание на "Пълдин Туринвест
АД" да гласува „за“, а с това е дал изрично съгласие за всички предложени изменения в устава, както и за увеличението на капитала на това дружество.

Съдът е отхвърлил и твърденията на Община  Пловдив, че тя притежава блокираща квота през Закона за общинска собственост. Според  магистратите промените в закона са от 2018 година, а дружеството е създадено през 2006 година.

 Решението  не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Представителят на Общината в „Пълдин Туринвест”: Изразих волята на ОбС за блокираща квотаСпречкване между охранители и протестиращи стана пред залата в хотел „Санкт Петербург”

Общинският съвет в Пловдив поиска варненските акции в ПанаираСъветниците гласуваха единодушно декларация, с която настояват държавата да вземе или да откупи акциите

Зико: Подадох две жалби срещу решенията за Панаира

Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина за апорта на варненските акции в ПанаираПромениха предварителното предложение на кмета за гласуването на ОС на „Пълдин Туринвест”