С усилена работа, постоянство и амбиция, така се завърна на пистата една от най-добрите тройни скачачки на България- Габриела Петрова. Тя сбъдва мечтата на всеки един спортист и вече гледа устремено към третата си Олимпиада.

След като се прибори с тежка контузия, тази година Петрова постигна най-добрите резултати в тройния скок на открито от 3 години насам. Още в първия си старт през зимата тя се приземи на 14.38м. и това я прати на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. В Италия тя отново затвърди завръщането си в сектора, като завърши на шесто място в дисциплината й с резултат от 14.16 м. Преди това скачачката регистрира резултат от 14.19 в България. Петрова се пребори в битката за олимпийска квота, а Париж 2024 година ще бъдат третите й Олимпийски игри. 

Габриела Петрова е сред най-добрите български спортисти в последните 10 години. Тя е състезателка на СКЛА Локомотив, европейска шампионка до 23 години в Тампере, Финландия. Европейска вицешампионка от шампионата в зала през 2015-а в Прага, Чехия и четвърта на Световното първенство на открито в Пекин, Китай през същата година. 

Габи е Спортист на България през 2015-а година, атлет номер 1 на България за 2015-а и 2020-а години. Едно от най-разпознаваемите лица в българския спорт, а неин личен треньор е Атанас Атанасов, за който Габриела Петрова казва, че и е като баща и помага изключително много да израсне до такава степен в леката атлетика. 

Габи, даде интервю пред TrafficNews, дни преди Олимпиадата в Париж.

-Ще участваш на трета поредна Олимпиада. Какво значи това за теб, малко български спортисти, особено в последните години могат да се похвалят с нещо подобно?

-Изключително съм щастлива и горда, че за трети път ще имам честта да облека националния олимпийски екип и да се състезавам за България. Усещам, че това е най-осъзнатата ми олимпиада. 12 години по-късно, много нещата са се променили, през много неща преминах и преодолях и още повече оценявам това свое класиране и участие в Париж. Като малка освен за медали и големи постижения, винаги съм си мечтала да имам спортно дълголетие и мисля, че вече мога и с това да се похваля.

- Разкажи на нашите читатели  каква беше емоцията на дебюта ти в Рио 2016?

-Рио беше една вихрушка от емоции. Първи олимпийски игри, много вълнения, имам страхотни спомени, които и до ден днешен връщат усмивката на лицето ми.

-В Токио Олимпиадата беше без публика, как се отрази това на вас спортистите и с какво ще запомниш тези олимписйки игри?

-Токио 2020  от друга страна беше много странна олимпиада, до последно имаше съмнение дали ще се проведе, беше отложена с 1 година. Върлуващата пандемия просто не позволи да се насладим на игрите, както би трябвало. Имаше много мерки и рестрикции, всяка сутрин давахме проби за Ковид, едно напрежение дали всичко ще е наред. Въпреки това се радвахме, че сме там и участваме!

-Какви са очакванията ти за Париж 2024?

-Очаквания нямам, имам желание и амбиция да покажа най-доброто от себе си. Искам да се наслаждавам на всеки скок, за мен е празник всеки път, когато съм в сектора. Работила съм много, вярвам в себе си и възможностите си и просто искам да ги покажа.

-Завърна се след доста тежки изживявания за всеки един спортист. Как успя да го направиш и отново да се класираш на Олимпиада?

Да, близо 2 години бях извън сектора заради контузии. Трудно беше много, изключително бавен процес. Това бяха месеци, в които  влизам в залата и правя едно и също нещо до припадък, но вярата и волята ми бяха много по-големи и силни.  Знаех, че няма да ми е никак лесно, но ще се върна. Тук е мястото да благодаря на хората без които нямаше да се справя – прекрасните ми родители, моята най-голяма опора! Треньорът ми – Атанас Атанасов  -Мастърът, човекът, който вярва в мен, може би повече от аз самата! Всички лекари и физиотерапевти!

-Какви са твоите цели след Париж 2024 и какво ще си пожелаеш в бъдещето?

- Искам да съм здрава, другото ще го мислим след Париж.