Фитнес тренировките да не се смятат за спортни мероприятия, а услуга от първа необходимост. Това ще предложат от бранша. Засега не е ясно дали фитнес залите ще бъдат засегнати от затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса. От фитнес индустрията вече са готови за преговори с правителството, ако то реши да ги затвори.

„Не считаме, че фитнес заниманията са спортни мероприятия. Нашето искане е да ни бъде признат статут на доставчици от първа необходимост. Смятаме, че здраве и фитнес услугите са много важни за профилактика и за борбата срещу коронавируса”, коментира Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.

Яснота за фитнес залите и плувните басейни няма и в поста на спортния министър Красен Кралев от снощи. Той обещава обаче разумно решение за всеки ресор. Петър Ангелов, който е и собственик на фитнес, е убеден, че залите не са инкубатор на зараза.

„Има проучване, изследвало е 72 мнл. посещения във фитнес залите – оказва се, че само 0,02 процента са носители на COVID”, заявява Ангелов, предава "Нова тв".

Ако се стигне до локдаун за фитнесите, от асоциацията искат мерки за запазване на бизнеса.

„Хората, които са принудени да затворят бизнеса или имат намаление над 30%, получават между 80-90% за компенсиране на приходите, които са през същия период миналата година”, предлага Петър Ангелов.

А професионалният спорт е с категорична позиция - не иска затваряне, а продължаване на състезанията при спазване на мерките. От Българския футболен съюз вече се обърнаха към премиера Бойко Борисов с призив шампионатът да не спира, а мачовете да се играят при празни трибуни. Това направиха и всички останали спортни федерации.

„Спортът трябва да остане и да продължи, спазвайки всички мерки. Ние, които сме от спорта, сме дисциплинирани хора, които знаят да изпълняват и да слушат. Когато хората стоят затворени вкъщи, когато гледат спорт по телевизията, това им остава едно от малките положителни усещания”, коментира Любо Ганев.

Решението за спорта е в ръцете на правителството.