Детските пясъчници могат да бъдат изключително опасни. От една страна, те носят висок риск от заразни и паразитни болести, в това число дерматити, микози, остри диарии. От друга, са предпоставка за обездвижване на хлапетата. Това са и причините детските градини в Пловдив да остават без пясъчници. Тази забрана бе наложена от Областният медицински щаб в града под тепетата. Регионалната здравна инспекция вече издаде предписание всички пясъчници в детските градини в областта да се премахнат като подчертаха, че ограничителната мярка не е свързана с коронавирус и че тя е била планирана преди епидемията.

„Обсъждаме тези проблеми от дълго време. Имаме наблюдения, че затлъстяването при децата, играта с дигитални средства е доста сериозен проблем. Почивката в детската градина трябва да е свързана с други алтернативни игри на пясъчниците. Децата да скачат, да тичат, да се веселят и играят заедно в екип. Всичко това е една по-добра алтернатива, отколкото играта в пясъчник. Могат да се използват и други алтернативни игри, като например игра с пластилин, други природни материали и т.н. Те заменят пясъка и същевременно носят онези ползи, които той носи при децата”. Ние в никакъв случай не отричаме психо-емоционалното въздействие на тази игра върху децата”, заяви пред TrafficNews д-р Цвета Иванова - директор Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Пловдив.

По думите й, дори пясъкът да се подменя и дезинфекцира, това може да доведе до друг риск – алергизиране. Според специална наредба, която засяга уреждането на детските площадки, се изисква в пясъчниците да се използва промит пясък. Произходът на пясъка обаче не винаги е изяснен - не се знае откъде е, няма документи, няма нормативно изискване за физико-химични, както и за радиологични показатели.

„Всички тези неща ни накараха да издадем това предписание. Държавният здравен контрол се извършва само на териториите на детските градини. Всички пясъчници в детските заведения в Пловдив  към момента не се използват. Те са покрити”, посочи д-р Иванова.

Въпреки че пясъчниците в детските заведения не функционират, в парковете и други обществени места те все още се използват от малчуганите. В този случай всеки родител сам решава дали да допусне детето си да играе там, или не.

„Спазването на лична хигиена в детски колектив е далеч по-трудно, отколкото, когато родителят контролира сам детето си”, допълва д-р Цвета Иванова.