Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в Пловдив. Това поискаха Общинските съветници от „БраВо, Пловдив“, подкрепени от всички политически сили в града. Именно града под тепетата са посочили и над 80% от читателите н TrafficNews в анкета на сайта. 

След като служебният министър на културата Найден Тодоров заяви, че мястото на съкровището е в НИМ, медията ни проведе анкета сред читателите. Попитахме „Къде трябва да е домът на Панагюрското златно съкровище?“ с възможни отговори Пловдив и София.

В допитването се включиха над 15 400 читатели. Повече от 81% от тях смятат, че оригиналът на съкровището трябва да бъде съхраняван и изложен в Пловдив. На мнение, че трябва да остане в София, са под 19%.

Припомняме, че общинските съветници от БраВо, Пловдив внесоха в Общинския съвет на града декларация Панагюрското златно съкровище да бъде върнато под тепетата, тъй като договорът, според който то е изложено в НИМ е изтекъл, но въпреки това съкровището се съхранява там. В Пловдив, както и в Панагюрище, са изложени копия.

Въпреки изтеклия договор, министърът на културата застана зад правото на София да съхранява и излага оригинала, както и да организира неговото бъдещо експониране.

Именно затова Общинските съветници в Пловдив по покана на Браво, Пловдив се събраха на работна закуска, на която да обсъдят следващите действия, за да може Панагюрското златно съкровище да се върне в своя дом – в Пловдив.

Пловдивчани искат Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в музея на градаДоговорът за наем с Националния исторически музей е изтекъл

Министърът на културата: Мястото на Панагюрското златно съкровище е в НИМНационалният музей може да го презентира по-добре пред света, заяви още Найден Тодоров

Пловдив ЗАЕДНО за връщането на Панагюрското златно съкровище у домаПредложенето на "Браво, Пловдив" обедини всички политически групи, които подкрепиха декларация съкровището да се върне на Археологическия музей в града

Временна комисия ще преговаря за връщане на Панагюрското златно съкровище в ПловдивСдружение "Браво Пловдив" бе домакин на обща среща на политическите сили в града