Нова чешма работи в Цар-Симеоновата градина, видя репортер на TrafficNews. Всъщност става въпрос за чешма, която пловдивчани и гостите на града познават, но тя от години стоеше само като паметник, без да осигурява вода в жегите. Тя се намира срещу паметника на Васил Петлешков, в края на алеята между Виенския павилион и моста на Гладстон.

Припомняме, че чешмата беше монтирана преди 15 години след дарителска кампания на две фамилии. За съжаление през годините тя седеше пресъхнала, тъй като след няколко вандалски акта, дарителите пожелаха тя да бъде спряна.

Днес вече чешмата работни отново. Свързахме се с ОП „Градини и паркове“ за повече информация, за да проверим дали се касае за нова дарителска воля или има друга причина чешмата да бъде пусната след толкова години. От предприятието съобщиха за TrafficNews, че заради жегите в Пловдив, от дружеството са предприели инициатива всички около 100 общински чешми на територията на града да бъдат пуснати и да работят, за да осигуряват вода на жителите и гостите на града в летния сезон. 

Конкретно за „новата“ чешма споделят, че са монтирали крановете и са работили по системата на чешмата, тъй като тя се е нуждаела от ремонт, а много части - от подмяна, преди чешмата да заработи отново след години на безводие.

От дружеството апелират гражданите да опазват чешмите в града, тъй като въпреки че има около 100 чешми, много от тях често стават обект на набези от вандали.