Доставката на оръжие, което е произведено в България и след това чрез редица посредници е достигнало до Украйна, е започнало през април и продължава и досега. От края на миналата година България открито доставя оръжия и друга техническа помощ на Украйна след съответното решение на парламента от 3 ноември. Германското издание Die Welt публикува разследване, според което още в първите месеци на войната в Украйна започва да пристига българско оръжие, чийто обем достига 30% от цялата военна помощ.

Как са били доставяни  оръжия и гориво и как войната в Украйна промени българското общество ? След публикацията на Diе Welt, бившият премиер Кирил Петков  разказва за  всичко товаа в интервю за  "Гласът на Америка":

- Едно от събитията, описани в публикацията на Die Welt, са срещите на 25 и 26 февруари в Брюксел и Париж, на които обявихте т. нар. „българско предложение“. Можете ли да ни кажете какво се случи на тези срещи?

 -  Никой не бе очаквал такава голяма атака. Бързо разбрахме, че това няма да е регионален конфликт. Това е война, която започна с пълна сила. Разбрахме, че колкото по-координирани и по-бързо действаме в Европа, толкова по-голямо въздействие ще има. Освен това разбрахме - и президентът Зеленски обясни много добре - колко ужасна е ситуацията. „Денацификацията“, за която говореше Русия, е нещо изключително страшно, за което България знае. Знаем какво означава това през 1944 г., когато "денацифицираха" България. Това означаваше да дойдеш и да убиеш всички здрави сили в обществото. Тогава имаше първоначална идея за санкции - забрана за влизане на Путин, Лавров - малки, повърхностни стъпки, но се сблъскахме с съвсем друга ситуация.

Тогава разбрахме, че едно от първите неща, които можем да направим заедно като европейци, е да замразим приходите, които отиват за войната. Разбрахме, че резервите на централната банка на Русия частично се съхраняват в еврооблигации и американски облигации. Ако ги замразим, направим ги неизползваеми за търговия, те не могат да воюват до степента, на която Путин се надяваше. Казах: "Вижте, първото нещо, което можем да направим, е всъщност да замразим резервите на централната банка." Същата вечер получих много положителен отговор от Европейската комисия и някои лидери, които със сигурност няма да спомена. Но някои от лидерите смятат, че това е масивно и трябва първо да преценим какво въздействие ще има. На следващия ден се събират финансовите министри. Разбира се, както знаете, финансовите министри са консервативни по природа. Но Асен Василиев произнесе пламенна реч и каза, че не можем да губим време: „Ако президентът Зеленски е първи в списъка на убийствата, то аз съм сигурен, че семейството му ще бъде второ в списъка, а водещите членове на обществото ще бъдат третият." Това беше най-добрата реч, изнасяна някога от консервативен министър на финансите за необходимостта да бъдем смели. Няколко дни по-късно беше обявено изпълнението на този план, наречен помежду си в Брюксел „българското предложение“.

А как започна доставката на оръжие? Имаше ли призив от украинска страна или казахте, имаме снаряди, минохвъргачки, какво ви трябва?

 Бяхме в много деликатна ситуация. За първи път в България имахме правителствена коалиция от четири партии, което изискваше безпрецедентна координация между партии с различни идеологии. От една страна имахме дясна демократична партия. Ако всичко зависеше от нея, веднага щяха да изпратят всичко в Украйна. Те имат много антируски възгледи, защото родителите на много от тези хора са били жертви на събитията от 1944 г. От друга страна, коалицията включваше бившата комунистическа партия, която има тесни връзки с Русия. И казаха, че нито един куршум не трябва да влиза в Украйна, иначе ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува. Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че имаме тези боеприпаси. Купиха го от България и го дадоха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата комбинация. От една страна, бихме могли да дадем голям принос за подпомагане на украинската армия. От друга страна, украинската нация не плащаше много или изобщо не плащаше. И трето, нямаше директен износ от България за Украйна, което удовлетворяваше изискванията на коалиционния ни партньор. И това беше силата на партньорството, силата на НАТО. Много от страните, на които сме продавали оръжия, са директни компании или директни правителствени програми. Нашият принос е, че успяхме да координираме и ускорим тази връзка.

Говорите за Корнилия Нинова и социалистическата партия, които се противопоставиха на доставките на оръжие за Украйна. Дали бяха съгласни с това как се случва или не знаеха нищо за това?

 - Имаше официални документи, в които бе  посочено къде отива стоката. Не знам какво знаеше тя, но остана на позицията си, като каза, че няма да подпише никакъв документ, в който се споменава Украйна. Изведнъж тя започна да получава документи от правителството на САЩ, британското правителство, полски фирми и румънски фирми. Напълно покрихме тези критерии. Сигурен съм, че тя не е излъгала поддръжниците си и ако дори в един документ се спомене Украйна, ще загубим нейната подкрепа. Бяхме горди, че бяхме достатъчно бързи, за да изпълним критериите, а българската индустрия работеше достатъчно, за да постигне обемите, изисквани от нашите партньори от НАТО - правителството на САЩ, правителството на Обединеното кралство и Полша. Министърът на външните работи на Украйна посети България. Няма много производители на руски боеприпаси. Както знаеш, значителна част от оборудването на украинската армия е базирано на съветски технологии. Така се озовахме в странна ситуация, в която България можеше да стане жизненоважна.

 - Но можем ли сега да говорим каква техника е предоставена от България?

 - Мисля, че външният министър Кулеба каза, че до 30% от цялото оборудване, което е пристигнало през първите месеци, е от България. Те трябва да решат дали искат да предоставят повече подробности. По това време изпращахме оборудване на Обединеното кралство и правителството на САЩ, така че не знаем какво точно е отишло къде. Но в нашите разговори след това научихме, че това е много голяма част от боеприпасите, използвани от украинската армия, западните оръжия все още не са пристигнали.

 - Колко време продължи? Все пак вашето правителство получи вот на недоверие в края на юни, но работи до началото на август. Кога приключи това предлагане? 

  -  Най-страшното беше в първите месеци, първите седмици, защото никой не знаеше какво ще се случи. Всички очакваха, че може би Русия ще вземе властта в Украйна за две-три седмици, както някои казаха. И още през юни всички видяха, че това не е толкова рисков бизнес. Мисля, че българското правителство, дори временното правителство, продължи да продава на Полша, на САЩ и т.н. И през ноември или декември ние приехме парламентарно решение, че можем да изпратим оръжия в Украйна. Трябва да кажа открито, че по някакъв начин рискът от действителния внос беше поставен върху другите страни от НАТО, защото, разбира се, когато закарате камион, пълен с оръжия във военна зона, човекът, който го прави, поема много риск. Твърдим, че работихме с Великобритания, САЩ и всички останали, за да предоставим на украинската страна всичко необходимо възможно най-скоро.

-  Оръжията бяха доставени с товарни самолети в Полша - тук, предполагам, не е имало проблеми с правителството. Също така камиони с оръжие са минали през Румъния и Унгария. Значи унгарското правителство се съгласи с това?

- Нека оставим отговора на този въпрос за историческите книги, които ще бъдат написани по-късно. Някои от тези политици все още са на власт. 

 -  Разбрах, че за да започне тази програма да работи толкова бързо веднага, трябва да имате вече готова мрежа от посредници, нали?

 - Трябва да кажем, че правителствата на САЩ и Обединеното кралство бяха основната част. Някой в България казва, че имало хора, които се опитвали да правят пари от това, имало посредници. Казах, че ако наричате Пентагона посредник, Пентагонът беше посредникът. И да, България направи пари. Две хиляди българи работеха тогава на 100%. Парите отиваха в местните бюджети и това беше голям принос за икономиката. 

 -  През юни миналата година ръководителят на компанията „Кинтекс“ Александър Михайлов спомена за доставката на боеприпаси за системата за залпов огън БМ-21 „Град“ и че доставките са направени за 2 милиарда евро. Правилно ли посочи вида на оръжието и количеството на доставките?

 - Не знам точния брой. Нашата опозиция, която ни критикува, каза онзи ден по телевизията, че миналата година износът на българско оръжие е над един милиард, а тази година - около пет милиарда. Те смятат, че разликата е заради тази програма. Не знам точните цифри, но съм сигурен, че беше толкова, колкото нашата индустрия можеше да произведе и колкото можеха да купят чрез програмите на Пентагона и Великобритания.

 -  Другата част е дизелово гориво и е още по-интересно, защото това беше руски петрол, преработен в местна рафинерия. Значи руснаците не са знаели нищо? Предполагам, че много петролни търговци са купували масло или дизел от Лукойл и са го доставяли в Украйна?

 - Беше частен бизнес, не беше държавен. Предполагам, че много петролни търговци са купували масло или дизел от Лукойл и са го доставяли в Украйна.  Интересното е, че дори поискахме от делегацията на ЕС да ни разреши да продължим да купуваме руски петрол. Бяхме критикувани за това, казвайки: „О, това е проруска политика, това е подкрепа за руснаците, че продължавате да купувате петрол от тях“. Реалността е, че през тези месеци рафинерията работеше със 100 процента капацитет, докато местният пазар консумираше само 40 процента. Така че 60 процента беше износът. И именно за тази цел беше използван руският петрол, който отиде в подкрепа на Украйна. Смятам, че за Украйна е по-важно да има петрол.

-  Енергийната политика на България като цяло е много интересна. От една страна увеличавате доставките на руски петрол - ако не се лъжа, България е на трето място след Китай и Индия по този показател. От друга страна напълно се отказвате от руския газ.

 - Имахме договор с Газпром. Бяхме 95 процента зависими от руския газ, бяхме най-зависимата държава в Европа. Ние си изпълнихме договора. Плащахме в долари. И изведнъж дойдоха с указ и ни казаха да плащаме само в рубли. Имаше два проблема с рублите. Първо, ако сте съгласни за рубли, вие всъщност не знаете обменния курс между рубли, евро и долари. Второ, руснаците назначиха посредник - "Газпром банк", който не беше включен в договора. Така че плащате на трета страна по неизвестен обменен курс за нещо, което изобщо не е в договора. Това е пълно нарушение на договора. Например, какви са гаранциите, че ако ние платим на Газпром банка, те ще платят на Газпром? Продължихме да изпращаме парите, както е по договор, в щатски долари и те ни ги върнаха. Озовахме се в ситуация, в която или трябваше да признаем, че сме толкова зависими от руския газ, да наведем глави и да кажем: „Е, какво можем да направим?“ Или ще кажем: „Не, договорът си е договор, ние няма да подкрепяме Русия, ние не сме съгласни с използването на газ като оръжие – което се случи – и ще намерим алтернатива“.

Когато отидох на Европейския съвет, можех да кажа на всички мои колеги: „Не се страхувайте. Ако България, страна с 95 процента зависимост, може да го направи, всички ние можем“. Наистина съм горд от факта, че направихме втория и в рамките на две седмици намерихме два танкера LNG, разтоварихме ги в съседни страни и ги докарахме в България. Защо това беше важно?. Не можем да позволим на Русия да извърта нашите ръце и ние не трябва да й позволяваме да всява страх в нашите правителства. Трябва да бъдем пример за това какво наистина означава да си твърд." Освен това през тези месеци успяхме да прокараме и новия газов интерконектор между България и Гърция. Много съм благодарен на гръцкото правителство и на премиера Кириакос Мицотакис, всяка седмица разговаряхме по телефона, за да се уверим, че тази връзка се изгражда много бързо. Също така съм много благодарен на правителството на Азербайджан за доставката на една трета от газа през юли, въпреки че връзката все още не е напълно завършена. Така успяхме да изпълним програма, която ще ни позволи да преминем от 95 процента зависимост до нула за миг, демонстрирайки на останалата част от Европа, че е възможно да не се преклоним пред Русия. Успяхме да го направим, без да вдигаме цената на газа в България.

И накрая, много съм горд, че успяхме да посрещнем всички жени и деца, които пристигнаха на нашата граница. Беше страшно, защото нашите програми за бежанци можеха да приемат от 30 до 100 души на ден. Така е проектирана нашата инфраструктура. И изведнъж на границата ни пристигат по 3000 на ден, предимно жени и деца. Отворихме нашите хотели на брега на морето и стартирахме правителствена програма, където те бяха настанени при много добри условия. Това също беше знак за подкрепа. Когато дойдоха украински жени и деца, те бяха добре обгрижвани. И това също беше благодат за нашата туристическа индустрия, тъй като се случи извън сезона. С тези програми почувствах, че наистина сме от правилната страна на историята. Беше важно за България, защото не само бяхме от правилната страна на историята,

  - И всичко това ви коства позицията, нали?

 - Ние воювахме в България на два фронта. Единият фронт е местната корупция. Вторият фронт е руското влияние. Това беше една от причините, да.  Разбрахме, че в много случаи те са взаимосвързани. И беше необходимо да осъзнаем, че отваряйки и двата фронта, ние станахме обект на атаки. Например, кибератака срещу пощата е извършена в деня, в който пощата изплаща пенсиите. Атаките се случваха постоянно. Руснаците бяха недоволни от нашето правителство, както можете да си представите, и започнаха да преследват някои политически партии и членове на парламента, за да се опитат да свалят правителството. Затова изгонихме 70 дипломати от руското посолство. Изпратихме ги у дома с два самолета, което беше нечувано да изпратим 70 наведнъж. Но мисля, че ако Русия или която и да е друга страна желае потенциално да подкупи и убеди членовете на парламента да се противопоставят на собственото си правителство, мисля, че това е нещо, което не може да бъде толерирано. Когато минаха вота на недоверие, аз казах, че има четирима души, заради които падна правителството. Първите бяха три партии, които според мен бяха свързани с корупция. И четвъртият - който директно назовах, е посланикът на Русия в България.

 -  България е много трудна страна за Украйна. Доколко разчитахте на украинското посолство в България в програмата за получаване на оръжие за Украйна?

- Комуникирахме много добре с посолството. Бях много горд да се срещна с президента Зеленски по време на нашето пътуване. Трябва да покажем, че се борим на една и съща страна. На много фундаментално ниво, ние наистина не вярваме в зоните на влияние, че дадена територия може да принадлежи на друга власт. Малките държави трябва сами да определят съдбата си. Украйна наистина се бори и за нас. Не можем просто да стоим и да гледаме. В същото време показахме и българският народ разбра, че не е толкова страшно да си от правилната страна на историята. Все пак нищо лошо не се случи на България. Сега можем да твърдим в учебниците по история, че в един много труден момент за една държава, бореща се за собствената си свобода, България беше до голяма степен. Сега българите знаят, че могат и без руски газ. Те знаят, че можем да изгоним 70 дипломати, ако направят нещо против интересите на България. Можем да се гордеем с нашата европейска демократичност .

Това ни даде увереност, че като нация можем да допринесем за световната история. Разбира се, сега Украйна до голяма степен е водеща в този процес, но всички сме длъжни да помагаме и подкрепяме.