Около 70 войници положиха клетва на площад „Централен” в Пловдив, където се отбелязва Празникът на Военновъздушните сили и Деня на парашутиста. Той е част от информационната кампания за популяризиране на военната професия "Бъди войник" и информиране на младежите за професионалните възможности в Българската армия.

„Гордея се с вас и благодаря на вас и вашите семейства за всеотдайността. Благодаря на вашите семейства, че са ви подкрепили да влезете в редиците на българската армия. Всички институции могат тя разчитат на нас. Убеден съм, че силите за специални операции днес и утре ще бъдат на висотата на своите отговорности и на своя девиз”, обърна се към войниците ген.-майор Явор Матеев, командир на "Съвместното командване на специалните операции”.

Всички, положили клетва днес, пък обещаха да носят до последно високата отговорност, която са поели на плещите си и да останат верни на войнския си дълг. Военните получиха и награди от ген. Матеев за военни заслуги и постижения, успехи по бойна подготовка и заслуги по повод деня на военния парашутист.

Послание към военните отправи с поздравителен адрес и президентът Румен Радев. „На този специален ден искам да изразя своята благодарност за това, че сте свързани със специалните сили, вие сте храбри българи, прославили военния парашутизъм. Отправям пожелания за здраве и благополучие, воля и устрем за постигане на целите и да надграждате постигнатото”, се казва в поздравителния адрес.

Адреси изпратиха още военният министър Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и представители, свързани с военната дейност.

Ниско прелитащи самолети и вертолети над площад „Централен“ са голямата атракция на днешния празничен ден. В атрактивните полети участват илоти от 24-та Вертолетна Авиобаза Крумово и 3-та Изтребителна Авиобаза Граф Игнатиево. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции ще изпълнят алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник.

Ще бъдат показани и техники по стрелба със симулационни боеприпаси, както и военни ръкопашни техники. Ще има и парашутни скокове. В кампанията участват и формирования от Сухопътни войски, Военноморските сили и Военна полиция.

Пловдивчани и гостите на града могат да разгледат и специалното оборудване и екипировката на различните видове въоръжени сили. Информационната кампания "Бъди войник" на Министерството на отбраната обикаля областните градове у нас.