Изборният ден в Община Марица започна без проблеми в 7:13 часа. От служителите на реда е поета външната охрана на местата за гласуване до приключване на изборите.

По данни на ГРАО в Община Марица с право на глас са 25 834 жители. Те могат да упражнят своя вот в 41 избирателни секции. Една от тях е подвижна и е разположена в Дома за възрастни хора „Анима Хелп“ в Радиново. Във всички секции има възможност да се гласува и с машини.  

Най-много са гласоподавателите в Труд – 3 268, следвани от тези в Рогош – 2 528, Маноле – 2 336 и Калековец – 2 126.

285 са гласоподавателите, които тази година са навършили 18 години и имат право да упражнят своя вот. От тях 126 за първи път ще могат да осъществят гражданското си право. Две рожденички от Войсил и Динк, които навършват пълнолетие, също ще имат възможността да направят своя избор.  

Най-възрастният жител, който има право да гласува е 102-годишната баба Атанаса Оджакова от Граф Игнатиево, която е загрижена за бъдещето на младите хора и ги съветва да бъдат отговорни, да не бягат от страната и да обичат родината си.

Гласуването ще се извършва до 19 часа. Ако има чакащи да упражнят правото си на вот след този час, ще могат да го направят до 20 часа.

Ръководител на екипа, отговорен за техническата организация на изборния процес в Община Марица е заместник-кметът Николай Стаматов. 

Полицейски служители са ангажирани с нормалното протичане на изборния процес и са разположени извън помещенията за гласуване. Те следят в тях да не влизат въоръжени лица или носещи опасни предмети. След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им до РИК 17, която е позиционирана в Международен панаир – Пловдив.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, могат да се подават в 17 РИК, Районна прокуратура, в ЦИК, както и на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление.