Регионалната инспекция по околната среда и водите загуби делото за кариерата в Горнослав. Съдебната битка срещу институцията бе стартирана от възложителя „Запрянови-03“, след като преди година директорът на екоинспекцията издаде писмо за прекратяване на инвестиционното предложение поради изтекъл срок.

В него се посочва, че решение, което дава право на добив на мрамори и баластра в над 66 дка от концесионна площ „Делчевото-2“ без извършване на Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/, е изтекло. Подобни становища имат давност от 5 години, като ако в този срок не е започната реализация на инвестицията – същата следва да бъде прекратена. С мотив, че „Запрянови-03“ не са предприели действия по експлоатация на находището, на 7 юли 2023г. директорът Ивайло Йотков пусна съобщение за загуба на правно действие.

Екоинспецията с ключово решение за кариерата край Горнослав, върна инвеститора на стартаРИОСВ обяви загуба на правно действие на свое решение

Управителят Вакрил Запрянов обаче обжалва пред Административен съд-Пловдив писмото на директора на РИОСВ. Твърди, че то е издадено в нарушение на закона, както и че през изминалите пет години е работил по стартиране на експлоатация на находището.

Инвеститорът спори с екоинспекцията, като е посочил редица обстоятелства (повечето сочещи течаща кореспонденция с институции), с които иска да докаже, че през годините е предприемал стъпки към осъществяване на добив. Поради независещи от него причини обаче така все още в находището „Делчовото-2“ не е пристигнала техника, казва Запрянов. Част от тях са именно обжалванията на граждани, които близо две години се борят срещу кариера в Горнослав.

Фирмата посочва в официално писмо до екоинспекцията, че докато тече дело във Върховния административен съд, процедурата по сключване на концесионния договор е спряна, като е спрян и започнатия процес на осъществяване на инвестиционното предложение.

Магистратите, разгледали делото, счели при издаването на писмото РИОСВ е допуснала съществени нарушения. Съдът казва, че екоинспекцията не е извършила пълна и всестранна проверка преди да постанови своя акт.

Посочват, че всяко инвестиционно предложение преминава през отделни етапи и процедури по реда на специални закони, които са различни и „при тълкуване на разпоредбите(..), трябва да се прави разлика между предприети действия по подготовка на осъществяване на ИП (като промяна на предназначението на земята, изработване и одобряване на ПУП и т. н.) и започнало осъществяване на ИП“.

В заключението си Административният съд в Пловдив счита, че писмото, с което се обявява загуба на правно действие на кариерата край Горнослав, следва да бъде отменено. Съдебните разноски са присъдени на Регионалната инспекция по околната среда и водите, която ще трябва да плати на „Запрянови-03“ 2250 лева.

От екоинспекцията заявиха пред TrafficNews, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд.

Граждани влизат в делото на "Запрянови-03" срещу РИОСВ в опит да спрат кариерата край ГорнославПаралелно се готви жалба до съда в Страсбург заради отнето право да се защитават в съда