Новият парк "Свети Георги Победоносец" над пазарджишкото село Црънча вече е факт. Мястото се радва на особен интерес от страна на жители и гости на селцето, които редовно отмарят там през уикендите или след работно време.  

Китният парк и подобренията по него се случиха благодарение на дарението на фирмата на Делян Пеевски „Интръст”.

Към съществуващия до момента детски кът и голям навес с маси и пейки вече са изградени сега са изградени беседки, барбекюта, специално обособени огнища, от които да се пренася огъня, както и прекрасна сцена със съблекалня, пейки за публиката и дървена тоалетна.

В парка е изградена и чешма, от която съвсем скоро ще потече вода.

Снимки: zname.info

Парк "Свети Георги Победоносец" обхваща местността Гергьова черква от параклис „Покров Богородичен” до края на местността Стърбоджи поляни - мястото, на което от време оно става голям пролетен събор за Гергьовден, когато е и празника на село Црънча. 

Всяка година на Гергьовден оркестри и народни певци огласят "Стърбоджи поляни", а жители и гости на селото извиват дълги и кръшни хора. 

Съборът датира, поне в спомени, още от 18-ти век, като на това място са се колели курбани и правели събори. Най-ранната запазена снимка от събора е от 1902 г. Още през 1880 г., тогавашния кмет Спас К. Златанов на с. Црънча е издал заповед на възвишението “Гергьова черква” да не се пускат да пасат каквито и да е животни, а хората да не секат дърва, даже и клони, поради това, че мястото е свято… До селото и околностите му са регистрирани над 20 тракийски могили. Разкрити са и останки от антично селище, с трикорабна църква, датирана към V век. През VI век, на хълма „Гергьова черква“ е построена крепост.

След като дарението на Делян Пеевски стана факт, Общественият съвет за развитие на Црънча и фондация „Бъдеще за Древна Царина” излязоха с разширено становище за това как да се изразходват парите. Те поискаха реализация на началния етап от създаване Общински комплекс за духовно и спортно развитие на територията на бившето основно училище „Васил Левски” и бившата сграда на ТКЗС, финансиране на довършителни и ремонтни работи по стадиона на ФК”Бенковски”, на покрив и сцена на читалище „Просвета”, както и финансирането на неотложни спасителни работиспиращи разграбването на културно-историческото наследство над Црънча чрез проучване и социализиране на съответните археологични обекти. 

На час от Пловдив: Чешмата на желанията и магично място за отдихДо село Црънча са регистрирани над 20 тракийски могили и антично селище