Двама души сложиха край на животите си само за ден край Пловдив, научи TrafficNews.bg.

Мъж на 68 години се е обесил на входната врата на дома си. Инцидентът е станал в Първомай в събота. Безжизненото тяло се натъкнал синът на 68-годишния Таню. Той веднага сигнализирал на спешен телефон 112 за случилото се. На място обаче медиците от Бърза помощ единствено констатирали смъртта. 

Другият случай от деня е в Стамболийски. Жена е открита мъртва в двора на къщата си. Тя се е обесила на асмата пред дома й. Починалата е на 52 годишна. Не са ясни причините за фаталното решение.

И по двата случая работата продължава.

Според психолози по празниците броят на самоубийствата рязко се увеличава. 40% от тях са по семейни причини. Празниците са повод за равносметка и теглейки тази житейска черта, много хора си дават сметка, че животът им не се променя към по-добро.  Усещат в себе си празнота и невъзможност тя да бъде запълнена с положителни емоции.  

Наблюдава се  постоянно увеличаване както на опитите, така и на успешните самоубийства. При хората с неуспешен опит за самоубийство рискът от повторен опит е прекалено голям.

Броят на успешните самоубийства при мъжете е 3-4 пъти по-голям от този при жените. Като цяло обаче по-често опити за самоубийство правят жените. При дамите опитите са по-неуспешни, защото те използват начини, които не водят задължително до летален изход, обясняват специалистите. 

Жените предпочитат основно медикаменти, за да сложат край на живота си. След това се нарежда скачането от високо място. При мъжете най-предпочитаният метод за самоубийство е чрез огнестрелно оръжие, следван от скачане от високо или обесване. Най-често опитите за самоубийство при жените е на възраст над 40 години, докато при мъжете възрастта е над 65 години.