Асеновградчанин остана без книжка, след като подкарал един от автомобилите, които поправял. Мъжът притежавал автосервиз от години. Често прибягвал до услугите на свой приятел, пребиваващ в Германия, който закупувал стари коли и ги превозвал до Асеновград. Там майсторът ги поправял и препродавал.

Така в края на 2018-та година приятелят му закупил лек автомобил „Форд Транзит”. Возилото имало единствено немски документи и не било регистрирано в КАТ. Монтьорът започнал да го ремонтира в сервиза си. На 5 февруари 2019 година решил да го пробва. Потеглил в посока село Козаново, изминал около 800 метра и обърнал, за да се прибере.

В този момент обаче бил забелязан от двама униформени край местността „Св. Илия”. След като бил спрян за проверка, мъжът обяснил, че е закупил превозното средство от Германия и го ремонтира.

Монтьорът обаче се сдобил с акт, а по случая било образувано и бързо производство. Впоследствие то било прекратено, тъй като се касаело за маловажен случай. Магистратите преценили, че стореното от мъжа не е престъпление и не крие обществена опасност.

В крайна сметка, на мъжа му било връчено наказателно постановление, като размерът на санкцията бил 200 лв. Освен това, той бил лишен от правото да управлява МПС за срок от 6 месеца.

Мъжът обжалвал наказанието пред Асеновградски районен съд. В съдебната зала неговият защитник поискал от магистратите да приемат, че случаят е маловажен. Нито той, нито клиентът му оспорили обстоятелствата около извършеното нарушение. От МВР не изпратили процесуален представител, макар че били редовно призовани.

Магистратите приели, че са спазени всички правила при съставяне и връчване на акта. Според тях безспорно е доказано, че асеновградчанинът е шофирал без регистрационни номера. 

"Случаят обаче е маловажен и, като не е отчел това обстоятелство, издателят на наказателното постановление е нарушил материалния закон", е записано в мотивите. По-нататък съдебният състав приема, че возилото било оставено при мъжа за ремонт, не за управление. В професионално качество той извършил такъв, като впоследствие трябвало да го тества. 

"Този път е извън Асеновград. Не е с натоварен трафик. Превозното средство не е управлявано с цел придвижване с него, а с цел тестване на ремонт. Това налага извода за маловажност на случая, което е следвало да бъде преценено от страна на наказващия орган, което обаче не е сторено. Като е налице маловажен случай, следва да се пристъпи към писмено или устно предупреждение на нарушителя", изтъкват още магистратите.

С тези мотиви съдебният състав е отменил санкцията като незаконосъобразна.