Учители от Асеновград отправиха призив към министъра на здравеопазването да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. Преподавателите от Асеновград се обявиха против връщането от утре на децата от 5 до 12 клас в училищата, предава "Нова телевизия". 

„Отправям апел към министъра на образованието за незабавно затваряне на всички училища в община Асеновград поради голямата заболеваемост. Ако не ме чуят, няма да дойдем. Абсолютно бойкот на системата. Призовавам всички родителите да не пускат учениците в час. Опасно е, страшно е. Няма нужната хигиена”, заяви Анелия Ставрева, учител в СОУ “Княз Борис Първи“.

 „Не мога, не съм способна да ги накарам шест часа, докато трае моето работно време да стоят с маски, а това е препоръчително, въпреки че родителите смятат, че така се  задушават децата”, категорична е Жанета Дизалджова, начален учител в ОУ “Петко Каравелов“.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е  ниска около 3 процента. Според преподавателите данните се разминават.

„Има заразени колеги, има някои болни от COVID-19. Има други, които не смеят да си направят тестове”, твърди Павлина Костадинова, учител.

Учител преди 20 дни е преболедувал коронавируса. Смята, че училищата са инкубатор на заразата и на работното си място се е разболял.

„Предполагам, че в час. Аз работа вкъщи не съм имал, посещения в някакви заведения, нощно клубове … предполагам, че в училище”, заяви Бойко Стоянов, преподавател по география и икономика.

Според учителите графиците, които сега изготвят директорите са нефективни. Задължават 40 % от учениците да са в присъствена форма в класните стаи. В училищата няма техническата възможност да се преподава едновременно в клас и в електронен вариант на онези, които са вкъщи. Твърдят, че онлайн обучението засега е най-добрият вариант.

„Това никога не се е случвало в час да се вземе толкова много материал, защото те слушат през цялото време. Няма шум. Не си пречат”, твърди Анелия Ставрева.

Част от родителите в Асеновград заплашиха, че утре няма да пуснат децата си на училище.

250 родителите от Пловдивска област са подали декларации, че децата им ще учат само от вкъщи.