12-класник от Пловдив пропусна днешната матура по български език, тъй като се явил без лична карта, а според указанията документът за самоличност е задължителен на входа, наред със служебната бележка. Друг абитуриент от областта е бил заловен с мобилен телефон. 3946 бяха зрелостниците от Пловдивско, които положиха първия задължителен държавен зрелостен изпит, пише Уча в Пловдив. 

„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема и елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

186 зрелостници от Пловдивско не стигнаха до матура заради двойки за годината3946 зрелостници са се явили на матурата по български днес

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

Димчо Дебелянов се падна на матурата по Български език и литератураИ през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100