Район „Източен“ започна набиране на преброители за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд.

В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в район „Източен“, ако желаят да извършват преброяване в този район. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 или от сайта на район „Източен“. 

При предстоящото преброяване ще бъдат ангажирани преброители, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

По препоръка на НСИ подходящи са лица, които имат средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти, с комуникативни умения. Преброителите ще започнат работа на 01.02.2021 г., ще работят от 8.00 сутринта до 20.00 часа вечерта, включително събота и неделя, до 15.02.20121 г. Това е времето, през което те имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища. Един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители. Заплащането на преброителите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради.