Заради успешната реализация на проект за приобщаване на малцинствени групи в Пловдив, един от най-добрите кадри на ОП "Градини и паркове" е млада жена от Столипиново. Първоначално тя е била напълно неграмотна, не говорила дори български. След работата по програмата за социално-трудова интеграция, за която преди година Пловдив спечели близо 1,5 милиона лева, тя е трудово заета и дори много успешна в работата си. Това разказа пред TrafficNews един от мениджърите на проекта Алекс Леви. 

Именно това е един от добрите примерите, заради които ще се стигне до разлизирането на второ издание на българо-швейцарската програма за сътрудничество. По програмата западната страна оказва помощ на България в сфери, част от които е именно интеграция на малцинствата и уязвимите групи. 

А за да проследят развитието на проекта и да обсъдят други ромски въпроси днес в пловдивския квартал Столипиново пристигнаха посланиците на Швейцария и Ирландия в България и заместник-ръководителят на мисията на Кралство Испания посетиха. 

Раймунд Фурер, Мартини Фийни и Хайоне Серейхо следят отблизо въпроса с интеграцията на малцинства и реализирането на проекта, за който Пловдив получи малко над 1,5 милиона лева.  

Тази сутрин тримата, в качеството си на представители на групата ГАРИ, се срещнаха и с кмета Здравко Димитров и зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков:

Между България и Швейцария има много добри и пълноценни решения, част от които е и сътрудничеството ни в различни сектори и проекти. Проектът за интеграция вече приключи успешно и в момента сме в процес на преговори за откриване на втори етап. Винаги има възможности за съвместна работа, но все още са се взели решения за насоката. За нас е важно, че вече има проект за бъдещи и по-добри резултати, както също, че гледаме в една посока“, заяви посланик Фурер пред медии преди срещата си с ангажирани с проекта за интеграция на уязвими групи.

В момента неговите колеги в Швейцария и представители на България уточняват насоките, в които ще продължи сътрудничеството.  „Имам много добри впечатления от днешните срещи и това е нещо, което няма да пропусна да спомена на колегите си“, заяви още той.

В добри впечатления след проекта е и Алекс Леви – мениджър на случай в трудовата част на проекта. Пред TrafficNews той заяви, че дейността им е обхванала комплексен брой дейности, в които си партнираха с ОП „Градини и паркове“.

„Голяма част от уязвимите общности вече са изградили доверие към това общинско предприятие. Или самите те, или техни познати са били трудово заети в него и дейността им е позната. Затова имаме различни обучения, като тази за професионална квалификация в степен озеленител. Това ще позволи на хората от уязвимите общности да работят и да бъдат субсидирано заети към предприятието“, заяви пред TrafficNews мениджърът Леви.

Проблемът, който програмата среща, е капсуловаността на ромската общност. До думи на Леви там вече се е образувал един „микрокосмос“, който има своя икономика, социална среда, и това прави работата на медиаторите изключително трудоемка.

„Нашата целева група са най-уязвимите хора. Такива, който наистина имат прекалено ниско ниво на образование и компетентности, не знаят език, нямат квалификация. Чрез работата си ние им позволяваме да преборят комплексния си социален статус, за да започнат стабилна трудова дейност – с трудов стаж, с осигуровки“, допълни Леви.

А голямата награда за работещите по проекта е трайната реализация на хора от общността, споделят самите те. "Имаме добър пример и при работата с деца, които живеят в защитени жилища, както и хора с решения на ТЕЛК", заключи той. 

Подпомагат уязвими групи в Пловдив с проект за 1,5 млн. лв.Вижте как ще бъдат усвоени средствата

Припомняме, че общата безвъзмездната финансова помощ по проекта бе в размер на 1 563 955 лв., като продължителността му бе 18 месеца. Половината от тези средства са за общинското предприятие. Парите бяха предназначени за обучение и възнаграждения на 77 хигиенисти и озеленители, които ще получат възможност за постоянна работа в „Градини и паркове“. Безвъзмездната финансова помощ от спечеления проект бе използвана и за благоустрояване на учебната среда на децата и стимулиране на техните артистични и спортни постижения.

Групата на посланиците по ромските въпроси ГАРИ включва представители от следните посолства: Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, както и УНИЦЕФ и Световната банка. ГАРИ се среща редовно, за да обсъжда и координира ромските въпроси, съвместно с българското правителство и редица партньори от гражданското общество.

 

Над 5000 души в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда и включени в образованиеЗа социалното включване на хората в неравностойно положение, общините ще работят едновременно с родителите и децата