В изпълнение е транснационален проект за сътрудничество „Създаване на възможности за развитие на местните продукти на територията на МИГ Перущица-Родопи“, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014-2020  се извършиха дейности по проучване на добри практики, включително и в други държави и сравнителен анализ за възможностите ни на територията на МИГ Перущица-Родопи.

В периода 29.07 до 02.08.2020г. представители на МИГ Перущица-Родопи посетиха AN.OS SA Олимпия за развитие (Development Agency of Olympia S.A.) Олимпия, Гърция. Част от работната програма включваше посещение на местна винарска изба Меркури  - музей на виното. Обсъждаха се трудности, които срещат земеделските производители в Гърция и България при отглеждането на продукция и се споделиха добри практики във винопроизводството и неговия маркетинг.

В периода 29.09 до 03.10.2020 г. Председателят на УС на МИГ Перущица-Родопи Румяна Самоковарева заедно с екипа на сдружението, кмета на община Родопи Павел Михайлов, кмета на община Перущица Мария Вълканова, членове на УС и ОС посетиха GAL Pays haut Languedoc et Vignobles- Сен Шиниан, Южна Франция. Посещението цели да се начертаят основните линии на общ туристически продукт за популяризиране на местната идентичност на двете територии във Франция и България.

Под надслов „Вино и туризъм“ с една обща европейска марка ще се предлагат българските и френски винени турове и местни продукти на европейския туристически пазар.В рамките на посещението се проведоха работни срещи с представители на местната власт, винарски изби и туристическият бранш. Българската група беше посрещната и приветствана от Катрин Комб, кмет на Сен-Шиниан.

Предстои заключителен етап по проекта и подписване на споразумение за бъдещо съвместно сътрудничество.