Саморасли дървета смущават жители на наскоро саниран блок в пловдивския район „Южен“, научи TrafficNews. На сградата е монтирана изолация по програма за енергийна ефективност преди почти 4 години, разказват живеещи там пловдивчани.  С времето обаче се отключил един непредвиден проблем –  една от поникналите по естествен път сливи пораснала дотолкова, че започнала да опира в сградата. 

Живущите в блока изпитват притеснение, че това е предпоставка за нарушаване на фасадата, затова подали сигнал до район „Южен“. Оттам била издадена заповед за отсичане на 4 сливи и кастрене короните на 2 ясена, препратена към ОП „Градини и паркове“.

 „До тук добре, и съвсем нормална и навременна реакция. Проблемът е, че заповедта е от 8 юли 2021 година. Първоначално предположихме, че се изчаква да настъпи есента и дърветата да се отрежат, след като им паднат листата. Уви, не. Дойде зима, решихме, че може би не е удобно, после започна затопляне, и нашите надежди този проблем да се реши също започнаха да се затоплят. Уви, сега отново не. Вече настъпва пролетта, сливите прецъфтяха, взеха да връзват плод, но изпълнението на заповедта остана ялова и плод не дава, въпреки  че отиват 9 месеца откакто е издадена“, коментират пловдивчаните от блока.  

TrafficNews предаде сигнала на общинско предприятие „Градини и паркове“, откъдето веднага разпоредиха проверка на място. Директорът Веселин Козарев заяви пред наш репортер, че в действителност дървото, което опира фасадата е едно.

„Сливата има меки клони, така че тя не представлява опасност за фасадата на сградата. Нека гражданите знаят, че това не е фатално. Въпреки това процедурата по окастряне ще бъде възложена на екипите ни в следващата седмица“, допълни Козарев.

На въпрос защо процедурата се е забавила 9 месеца, Козарев заяви, че „Градини и паркове“ не са отлагали работата си, а по-скоро се касае за проблем при задвижването на документи от страна на район „Южен“.