Около 390 сигнала за пациенти с коронавирус или съмнения за заразата са били отработени от екипите на Спешна помощ тази седмица в Пловдивска област. Броят на изпълнените случаи за денонощие се е увеличил с около 10%, заради Covid-19. За сметка на това обаче са намалели сигналите за други спешни състояния. Това заяви пред журналисти директорът на ЦСМП - Пловдив д-р Иван Стойнов. Той присъства на демонстрация на новата система, която следи в реално време свободните легла за лечение на коронавирус в областта. 

Припомняме, че системата функционира от 4 дни и позволява на спешните екипи да получат информация за свободните легла за недоказани случаи на инфекцията, както и за терапевтични и интензивни грижи, в отделните болници. 

"Въпреки голямата натовареност, системата работи от сряда следобяд. Хоспитализацията става по-лесно и по-бързо, отколкото през изминалите седмици, когато сме имали по 160-250 случая. Болниците са коректни. Не мога да кажа, че  всичко е тръгнало по мед и масло - все пак е нещо ново, но мисля, че тази седмица вече няма да има проблеми", коментира д-р Стойнов. Според него единственото "препъникамъче" засега може да се окаже времено, необходимо за хоспитализация на пациента. Обикновено това се случва след прегледи, които продължават около час. През това време леглото може да фигурира като свободно в системата, а реално човекът да бъде настанен на него. 

В момента в Пловдивска област има около 60 свободни легла и 21 спешни екипи. На ден се отработват около 60 случая на пациенти с оплаквания, характерни за Ковид-19. 

Пред репортери д-р Стойнов заяви, че засега има 3-4 случая на заразени служители на Спешното. Дефицит на кадри е имало и преди пандемията, но досега никой не е напуснал работа заради кризата с коронавируса, допълни той. 

Проблемът, по който трябва да се работи, е свързан с интензивните легла. 

"Става дума не толкова леглата и респираторите, колкото наличието на реанимационни екипи. Днес започват новите три болници, надявам се и след преструктурирането на Св. Мина да имаме достатъчно легла. Ще предложа на Медицински съвет определяне на минимум легла, които да се пазят за Спешна помощ, както и разкриването на поне по 3 допълнителни", заяви областният управител Дани Каназирева.