Всеки има нужда да бъде родител. Най-важното нещо е, че децата имат нас. Те имат нужда от семейства. Почти шест години съм приемен родител и не смятам да се отказвам. Това заяви пред журналисти Надя Бобева, която е  областен координатор на Националната асоциация за приемна грижа. Тя участва в пресконференция на областния екип по приемна грижа в Пловдив, която е част кампанията за набиране на приемни семейства на територията на областта.
 
В момента Надя се грижи за петгодишно дете. Тя е един от приемните родители, които участват в проект на община Пловдив. В момента в регистрите са вписани 89 свободни семейства, като спешно тече кампания за набиране на още 24 такива, които да отглеждат деца от 0 до 3 години. Пловдив е един от първите градове, в които се предоставя такава социална услуга, като програмата ще бъде удължена до 2021 година. 
 
Професионалните приемни семейства получават месечна заплата: за отглеждане на едно дете - 130% от минималната работна заплата; за отглеждане на 2 деца - 140% от минималната работна заплата и за отглеждане на повече деца - 150% от минималната работна заплата.
 
"Ако не се грижим за децата около нас, това показва, че ние не сме достатъчно зрели и не се интересуваме от бъдещето, в което ще живеят хората след нас. Ако не се грижим за децата около нас, показва, че не сме разбрали нищо от този живот. Всички деца са наши. С поведението си ние слагаме печат върху всяко дете и този печат се носи до края на земния път. Всички деца са наши и от нашето поведение зависи какъв пример ще им дадем. Те са раждани с любов. Ако не уважаваме този акт, който природата ни е дала, ние не уважаваме света", обърна се към хората зам.-кметът Анести Тимчев. По време на пресконференцията приемни родители представиха своите лични истории. 
 
Сред тях бе и Вида от Карлово. Жената е отгледала две деца, едното от които е осиновено в Италия и е отгледано в много добри условия.
 
Повечето от родителите споделиха, че изпитват потребност да гледат и възпитават деца. Много от тях поддържат силна връзка с малчуганите, които са отгледали. Сред тях има и такива на 60-70 години, а често пъти децата са с увреждания. 
 
Най-тежкият момент за всички е този на раздялата - когато децата отиват при своите осиновители, категорични са приемните родители.