425 души са останали без работа само за седмица в област Пловдив. Така градът под тепетата и общините в областта излизат на първо място по най-много новорегистрирани безработни в бюрата по труда през седмицата  8-14 ноември. Това е и последната седмица, за която са публикувани данни от Агенция по заетостта. 

Постъпили на работа през същия период в област Пловдив са 207 души. 

В София град, който по традиция има най-големи стойности на освободени и наети, заради над 1-милионното население, този път се разписва с по-скромен резултат от съответно 415 новорегистрирани безработни и 384 назначени за периода. 

От началото на месеца до 14 ноември в топ 3 за най-много освободени служители са София, Бургас и Пловдив със съответно освободени 1086 души, 1045 души и 1026 души. Значителна разлика обаче има в наетите, които са съответно 802 в столицата, 344 за Бургас и 490 в Пловдив. 

Иначе за цялата страна без работа са останали 12 882, а сключилите трудов договор с нов работодател са 6509. На това означава, че работният пазар е на минус 6373 позиции. 

Данните за безработица са далеч под пиковите стойности от началото на годината и предходната пандемична 2020, ала показват сериозни проблеми с някои трудови пазари, в чиято структура има повече бизнес представители на ударените от коронавируса и рестрикциите му сектори. 

В същото време безработицата остава значително ниска с нива от 4,6%. 

Припомняме, че данните на Агенцията по заетостта показват само броят на безработни и наети, които са вписани като такива пред държавата и не обхваща хората, работещи на черния пазар, както и тези, които не са регистрирани на Бюрата по труда.