Деца, родители, униформени и представители на различни професии, се веселят заедно в Цар Симеоновата градина днес. Десетки малчугани се включиха в Детския фестивал на знанието и движението, който се провежда днес и утре. В градския парк полицаи, военни и пожарникари се грижат първи юни за малчуганите под тепетата да продължи с най- различни забавления. Екип огнеборци от Първа районна служба очаква най - любознателните и нетърпеливи малчугани и техните родители в своя пожарен автомобил. Червеното возило е позиционирано в началото на пешеходната алея до библиотека "Иван Вазов" в Градската градина, до Пеещите фонтани. Парашутистите от Специалните сили пък са подготвили интересна изложба от снимки, която може да  бъде разгледана до Виенския павилион.

Желаещите ще се запознаят с тънкости на професията и ще могат да застанат на мястото на водача на пожарната кола или да почувстват адреналина на огнеборците. Родителите ще получат ценни напътствия за това как да се погрижат за безопасността на своите деца, оставяйки ги сами у дома през ваканцията. По- любознателните могат да видят и докоснат отблизо специализираното оборудване, с което огнеборците работят, ще могат да влязат в ролята на пожарникари или водачи на автомобила със специален режим на движение. 

До 16:00 часа днес и утре децата на Пловдив ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери, да научат за непознати животни и растения, и да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето.

В Градската градина днес ще се проведат демонстрации по бойни изкуства, народни танци, рисуване, актьорско майсторство, занаяти, и какво ли още не. 

Фестивалът е организиран от Народна библиотека „Иван Вазов”, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, в сътрудничество със Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/.
 
За първи път от началото на провеждане на фестивала, ще има и пункт за скално катерене в източното подножие на хълм Бунарджика.
 
По време на събитието има и организираме благотворителен базар "От деца за деца" и игра за рециклирането. На базара "От деца за деца" са изложени детски произведения (рисунки, картички, колажи), които желаещите да помогнат ще могат да си вземат у дома срещу скромно дарение. Събраните средства ще бъдат използвани за купуване на обувки и дрехи за децата от Кризисен център за деца, жертви на насилие в град Пловдив.