Училищата в Пловдив започнаха анкетирането на родители, чийто ученици са в гимназиален етап. Проучването им цели да разбере каква част от тях са съгласни децата им да преминат на присъствено обучение, като приложи зелен сертификат.

Припомняме, че спрямо новите насоки на министъра на образованието акад. Николай Денков, ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Останалите ученици обаче ще продължат да се обучават в електронна среда.

В проучването на пловдивските училища се посочва, че ако родителят е съгласен на присъствено обучение, то следва да бъде представен валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела на ученика. Разрешава се още ползването на актуален отрицателен резултат от лабораторен тест чрез антигенен или PCR тест.

МОН реши: Учениците със зелен сертификат се връщат в клас, останалите - онлайнВаксинираните ученици в страната са 6,84%

Това решение на гимназиите обаче подбуди съмнения в част от родители от Пловдив. Те изразиха мнение, че според тях мярката е тревожна и „не е законно непълнолетните да се принуждават към подлагане на ваксинация“.

TrafficNews потърси становището на Регионално управление на образованието. Директорът на институцията заяви, че след новото решение на МОН за връщане на гимназисти със зелени сертификати в класните стаи и без тестване, някои от училищата са започнали вътрешна проверка колко от учениците им разполагат с такива документи. Имейлите не са изпратени от РУО.

Много дълго време децата си останаха вкъщи, възможността за тестване на големите ученици се забави, сега се мислят алтернативи за тяхното връщане. Зад това желание да върнем учениците няма нищо скрито и тревожно, нека родителите не се притесняват. Ако не бъде въведен този вариант с предоставяне на „зелен сертификат“, означава, че няма да имаме възможност да върнем големите ученици , докато заболеваемостта не падне“, заяви за TrafficNews Антоанета Кръстанова.

Останалите в неприсъствена форма ученици ще имат възможност за синхронно обучение в реално време. Това обаче зависи от организацията и техническата готовност на отделните училища, допълни Кръстанова. Ако такава не е налична, обучаваните онлайн ще получават асинхронно по различни канали въпроси, задачи и домашни работи.

 

Имейл, получен от родител, в който се пита за наличен зелен сертификат на детето му: