Пловдивчанка осъди Общината да ѝ изплати обезщетение за хиляди левове заради паднал върху нея клон. На 20 август 2020 година сутринта върху Й.А. се стоварил голям отчупен клон от дърво, докато тя се движила пеш по тротоара до булевард. Заради удара А. била повалена на земята и претърпяла много силна болка в областта на лявата тазобедрена става, ударила главата си, при което получила хематоми, болка в главата, дясното рамо и ключицата.

Пострадалата жена не можела да стане сама от болки и се наложило граждани да ѝ помогнат. След известно време А. успяла да се изправи на крака и да стигне до близка пейка, където след още около 30 минути успяла да се съвземе достатъчно, за да се прибере вкъщи.

В същия ден обаче болката и отока на левия крак се засилили до степен, при която А. не могла да се придвижва сама. Това наложило да потърси спешна помощ, след което била хоспитализирана в болница, където лежала до 8 септември. Последвало месеци лечение и третиране от лекари на раните. Заради това ищцата не могла сама да обслужва ежедневните си хигиенни и други основни потребности, при което се наложило за нея да полага грижи синът ѝ А., вписан и практикуващ адвокат.

Й.А. претърпяла неимуществени вреди, които оценява на стойност от 8000лв., а стойността на възнаграждението на болногледач – на 1200 лева. Ищцата помолила съдът да постанови решение, с което ответната Община Пловдив като собственик на вещта да бъде осъдена да ги заплати.

Община Пловдив обаче оспорва иска и отрича наличието на състав на непозволено увреждане. В мотивите на ответника се твърди се, че падането на клона е резултат от силен вятър. Общината посочва, че потърпевшата жена не е спазил правилата за движение, тъй като не се е придвижвала нито по тротоара, нито по банкета. Общината смята още, че сумата, посочена от Й.А. е завишена и тя не е имало нужда от болногледач или полагането на грижи от нейния син. В заключение Общината иска исковете да бъдат отхвърлени и да се присъдят на ответника сторените по делото разноски.

Вещото лице по приетата съдебномедицинска експертиза обаче дава заключение, че са нанесени сериозни нематериални щети по здравето на пострадалата. Има данни за наличия на предхождащи инцидента заболявания, които обаче нямат отношение към оздравителния процес. Затова вещото лице дава заключение, че възнаграждението за болногледач възлиза на стойност от 1200 лева.

След като разгледали фактите по делото магистратите приели, че ищцата е пострадала, след като върху нея е паднал отчупил се клон на дърво. В това отношение  еднопосочни били и свидетелските показания на всички разпитани.

Също така съдът заключва, че е задължение на общината да стопанисва дървото, чийто клон се е отчупил, съгласно действаща Наредбата за развитие, поддържане и опазване на зелената система на град Пловдив. Магистратите счели, че е без значение за изхода на делото дали е духало вятър или не. Съдът посочва още, че възражението на общината за това къде се е движила ищцата не може да бъде прието, защото липсват доказателства.  

Заради причинените множество емоционални и физически вреди, съдът в Пловдив окончателно решава да осъди Общината да изплати на пострадалата гражданка 8000лв. като обезщетение за неимуществени вреди – травми, болки,  страдания, стрес, страх, притеснения и неудобства. Освен това общината е осъдена да репатрира 1200лв. за разходи за болногледач.  Освен всичко дотук общината платила в 610 лв. разноски по делото и такса за вещи медицински лица. Освен това Общината трябва плати на адвокат, сумата от общо 1030 лева хонорар. С последното общата сума, с която Общината се разделя, е 10 840лв.

Пострадалата пловдивчанка пък е осъдена да заплати на Община Пловдив сумата от 21.41 лева  разноски.

Решението на съда не е окончателно и  подлежи на обжалване.