Пловдивският център по трансфузионна хематология приключи днешната си кампания по кръводаряване пред Община Пловдив със 7 банки. Три жени и четирима мъже са се отбили през подвижния пункт по случай Световния ден на кръводарителя, споделя пред TrafficNews медицинският екип от кампанията. 

Макар на пръв поглед цифрата 7 да изгледа незначителна - всеки кръводарител е изключително важен и спасява човешки животи, допълват от екипа. Те разкават още, че напоследък все повече млади хора се спират и изявяват самоинициатива да научат повече за това как да станат кръводарители. 

Именно този интерес прави Пловдив градът с най-високо покриване на нуждите за кръводаряване, споделя пред TrafficNews директорът на РЦТХ-Пловдив д-р Соня Джевизова - Амалиева. Специалистът похвали пловдивчани за тяхната социална ангажираност и осъзнаване на необходимостта от безвъзмездно кръводаряване.  

По данни на центъра по трансфузионна хематология в Пловдив има осигурени 37 кръводарители на 1000 души население. Тази цифра напълно покрива европейските стандарти, които изискват между 30 и 45 кръводарители, допълни д-р Джевизова.

„Тази положителна тенденция дължим на съпричастността на населението. Трябва да се отбележи обаче, че отношение към това имат подвижните екипи за кръводаряване. Ежедневно разполагаме по 2-3 екипа в някоя структура“, сподели още директорът на РЦТХ-Пловдив.

Възможност да се включат пловдивчани ще имат и утре в диапазона 9:00-13:00ч. пред сградата на Общината. 

През целия ден пловдивчани имаха възможност да станат безвъзмездни кръводарители и в сградата на Регионалния център по трансфузионна хематология-Пловдив, където желаещи се приемат до 18:30ч. 

 

Ето къде още ще бъдат разположени екипите за кръводаряване в седмицата, в която пловдивският център отбелязва световния празник:

14-15 юни: от 9ч. до 13:00ч. пред сградата на Общината - съвместна акция на РЦТХ-Пловдив и Община-Пловдив

14 юни: В сградата на Райт Пакт - Асеновград

15 юни: Панагюрище – Болница Уни Хоспитал ,подкрепено от БЧК

16 юни: от 11ч. до 14ч. в Мall Plovdiv – подкрепено от карловската болница „Д-р Киро Попов“ и Ротаракт

17 юни: в болница Св. „Мина“ в Пловдив