Добрият пример се показва с действия, а пасивната позиция никога не оправдава недоволството. Около тази позиция се обединяват ентусиасти от Пловдив, които днес район „Източен“ награди за старанието и неуморните усилия със собствени средства да облагородяват градската среда и междублоковите си пространства.

Илия, Нончо, Николай, Стоянка и Антон са петимата пловдивчани, които приеха лично подаръците си. Те ще им помагат в мисията им да превръщат града в едно по-приятно за сетивата място.

Който обича цветя, носи в себе си добра душа. Освен растенията, отправям послания с камъчета. Изписвам думи като „мир“, „единение“, „благодарност“ „любов“. Когато хората ме попитат защо го правя – винаги отвръщам, че всичко трябва да се прави с любов в този живот. И да се благодари за всичко. По едно време правех и мозайка от Малката Базилика, която символизира вечност и вяра“, сподели Стоянка.

Тя  е на 76 години и сама поддържа, оформя и сади градинките  вече повече от  10 години. „Наскоро ми откраднаха инструментите, с които се грижех за градинката и сега съм изключително радостна, че получавам нови и по-хубави инструменти“, коментира тя.

Тя коментира с благодарност, че дейността ѝ намира съмишленици, които не само се любуват на гледката, но и помагат с поддръжката. Те са предимно пенсионирани пловдивчани, а младите не могат да се включат, тъй като работят и не им остава време да се включат, разказва още Стоянка.

Всъщност приноса към природата не се ограничава само с тази ѝ дейност. Дамата стана известна преди време с пуловерите, които плете за дърветата в Пловдив. Нейната сестра също се включва с инициативата по обличане на дръвчета, а заедно са оплели 14 растения.

Еуфорията около пуловерите вече отмина като че ли. В последно време даже ги свалям, тъй като са мръсни и остарели. Ще видя дали ще ги сложа отново“, допълни тя.

През пролетта Илия показа цъфналите 300 рози, които е посадил. Той се грижи още и за 22 вишни, повече от 20 чинара и 35 туи. „Поддръжката и работата са много, затова електрическата  косачка, която получих  като подарък,  ще ми е много от полза“. Друг награден жител  беше Нончо Ангелов, който поддържа създадената от него градина  засадена с кипариси, бор и ели. 

Отличени  с електрически храсторез и електрически листосъбирач бяха  Антон и Николай, които облагородяват не само своята междублокова градинка, но и тези, които са в съседство. Засадили са дървета като албиция, акация, рустифина.

Кметът на района благодари на гражданите за старанието да превърнат междублоковите пространства в малки райски кътчета. Той има намерение да превърне тази инициативата в традиция, за да стимулира подобно отношение пловдивчани към общите площи.  Наградите им възлизат на обща стойност от 1000 лв., финансирани от бюджета на района, и са разпределени по 200 лв. на човек.

 „Светът има нужда да бъде по-добро място, но трябва ние да го изградим като такова. Нали така? Вярвам в доброто“, заключи с усмивка Стоянка от Пловдив.

 

Припомняме, че преди време подобен пример дадоха и пловдивчаните от блок 100 в Тракия, които са превърнали пространството пред блока си в малък оазис:

Пловдивчаните от Блок 100: Не чакай друг да свърши твоята работа, сам градиш средата, в която живеешКак един малък оазис заживя в градската атмосфера, разказват създателите му

Ето и снимки на кътчетата, които Йордан, Нончо, Николай, Стоянка и Антон са изградили пред местата, в които живеят: