По-голямата част от пловдивчани не одобряват новия Национален оперативен план за борба с COVID кризата, който взима за критерий броя на заетите легла за интензивно лечение на респираторния вирус. Припомняме, че той бе приет от новото правителство и спрямо него България бе условно разделена на 6 клъстера. Планът е изготвен предвид спецификите на новия вариант Омикрон, при който се отчита по-висока заболеваемост за сметка на хоспитализация.

От анкета, проведена от TrafficNews, отчитаме обаче, че близо 37% запитаните са на мнение, че няма значение на какъв план ще заложи Правителството. Според голяма част от пловдивчани каквито и мерки да се прилагат, те ще бъдат непотребни, тъй като пандемията ще бъде преодоляна едва когато COVID-19 бъде преболедуван от всички.

29 на 100 от запитаните пък смятат, че положението е сериозно и се налага своевременен локдаун. Спрямо Националния оперативен план обаче тази мярка се прилага, когато 80 на 100 от интензивните легла са заети.

Тази стъпка бе предприета, за да избегне затваряне на бизнеси. За целта при представянето на плана бяха посочени 10 мерки за подкрепа на засегнатите.  Въпреки това обаче един много голям процент от запитаните (23%) са категорични, че планът не предвижда достатъчно добри компенсации за икономическите последици от пълно затваряне.

Припомняме, че високата заболеваемост изненада здравните специалисти, като в петък бе обявено, че в столицата се прилагат по-строги мерки, включително вечерен час и работа на 50 процента капацитет на заведения.

Този изненадващ ход на правителството разгневи бизнеса, а от организациите на заведенията в България заявиха, че повече няма да спазват наложените рестрикции и ще излязат на протест.

СЗБ и БАЗ: Няма да спазваме повече ограничения, направо викайте танковетеОт двете организации поискаха и оставката на Ангел Кунчев

Прави впечатление, че едва 11,5% от анкетираните пловдивчани се обединяват около позицията, че планът съдържа адекватни мерки, които имат ясни критерии на изпълнение.