Десетки потенциални огнища на зараза патрулират из Пловдив ежедневно. Оказва се, че всеки от нас може да попадне там. Нуждата да отидем от точка до точка, може да стане причина да се разболеем от COVID-19, а и от обикновени вируси. Ще ви покажем причината - автобусите, където бектерии и бацили нямат бариери.

Поради извънредната епидемиологична обстановка в цялата страна бе наложено задължителното носене на маски в градския транспорт. Тази превантивна мярка трябва да се спазва и по автобусните линии в Пловдив, но практиката показва друго. В редакцията на Traffic News постъпиха десетки сигнали от граждани, които твърдят, че са станали свидетели на грубо погазване на правилника. По думите им не само пътници не носят предпазни средства, но и кондукторите, които всекидневно са в пряк контакт с множество пътници - от деца до пенсионери.

Колко са драстични нарушенията? Инициирахме проверка, за да видим до колко заповедта за задължително носене на маски в градския транспорт в Пловдив се спазва. Наш репортер се качи на 3 произволни автобуса в града под тепетата и се запозна със ситуацията от първо лице.

Първият автобус, на който се качихме беше номер 6. В него веднага станахме свидетели на кондукторка, "носеща" предпазна маска, свалена под брадичката. Това прави маската абсолютно безполезна. Въпреки наличието на предпазно средство, висящо като лигавник, кондукторката нито за момент не понече да постави правилно маската на лицето си, дори и при близък контакт с хората. В атобуса преброихме 7 от общо 12 пътници, които също не спазват заповедта. Нито шофьорът, нито кондукторката направиха забележка на някого от пътниците. Интересен бе и фактът, че в автобуса липсваха каквито и да са обозначения и предупреждения за задължително носене на маски.

Ето как изглежда "спазването на заповедта" нагледно:

Втората линия, в която проверихме съвестността на граждани и персонал бе номер 12. Този път нашият репортер се качи без маска. Кондукторката, която в този случай беше с правилно поставено предпазно средство, не направи забележка. Без проблем си купихме билетче от нея, след което тя учтиво ни пожела спокоен ден. В автобус номер 12 преброихме 3-ма души от общо 15, които са в нарушение на заповедта. Отново никой от тях не бе притеснен и предупреден да си сложи предпазно средство. За разлика от номер 6 тук имаше обозначения за задължително носене на маски.

Последния автобус, който посетихме е номер 21. Понеже става дума за линия, обслужваща се от малки автобуси, таксуването там се извършва от шофьора. За разлика от по-големите автобуси, където шофьорите са оградени от стъкла и нямат пряк достъп до пътниците, тук шофьора постоянно е в близък контакт с пътници, продавайки им билетчета. В нашия случай шофьора имаше предпазна маска, но я носеше по подобие на своята колежка от 6-ицата - свалена под брадата. Може би не би застрашило здравето на пътниците докато той шофира, но мъжът дори не благоволи да я издърпа нагоре в момента, в който даваше билети на пътниците. Половината от пътниците в автобуса бяха без маски. Шофьорът не предупреди никого от нарушителите.

Проверката показва, че заповедта за носене на задължителна предпазна маска в автобусите се спазва по желание. В повечето случаи, пътниците не са обезспокоявани, когато са в нарушение. Може би това е така, защото дори кондукторите и шофьорите, които трябва да осигуряват изпълнението на мерките и в този смисъл опазването на човешкото здраве, предпочитат да не носят маски. Логично, те не правят забележка на возещите се.

На фона на драстичните нарушения, глобите изглеждат несъществено малко.

След обявяване на извънредното положение у нас РЗИ-Пловдив обяви, че започва интензивен здравен контрол. Целта да се провери изпълнението на всички противоепидемиологични мерки, наложени с извънредните заповеди на министъра на здравеопазването. В хода на тези проверки от март до средата на септември РЗИ-Пловдив е съставила около 100 акта за установяване на административно нарушение, като повечето от тях са за неносене на маски.

Има актове и на юридически лица за неизползване на дезинфектанти в заведения и други обекти.

От РЗИ обясняват броя на актовете с това, че инспекторите, които извършват проверки, са едва 15 са цялата област. От здравната инспекция поясниха, че голям брой актове има наложени и от полицията.