Лекарствата, които се изписват при лечение на Ковид-19, все още липсват в Пловдив. В момента от 12 препарата, съдържащи най-често изписвания антибиотик, са налични едва три. Това създава проблеми за пациентите, заяви председателят на Регионалния фармацевтичен съюз маг. фарм. Димитрия Стайкова.

„ След медийния шум имаше среща при министъра на здравеопазването, дадоха се наставления. Аптеките получават някои количества, но само наличните”, разказа тя. По думите ѝ, има недостиг на определени кортизонови таблетки.

Стайкова отправи апел към личните лекари да изписват в рецептите не търговското, а непатентнито име на антибиотиците, за да не се налага на пациентите да се връщат при джипито за нова рецепта, в случай, че не открият лекарството в аптечната мрежа. „В момента в аптеките пристигат самите болни или близките им, които са под карантина. Не бива да допускаме те да обикалят безцелно”, апелира тя.

Председателят на фармацевтичния съюз коментира и идеята аптеките да станат денонощни срещу 1 000 лв. бонус. „Идеята малко ме развесели, защото не би следвало едно медицинско съсловие да казват какво трябва на системата. 1000 лв. не са достатъчни - ако бяха достатъчни, щеше да има повече денонощни аптеки”, обясни тя. По думите ѝ, фармацевтите са категорично против продажбата на лекарства без рецепта по бензиностанциите, тъй като дори с тези без лекарско предписание се наблюдават злоупотреби и натравяния.

Оказва се, че недостигът на лекарства не е само за препарати срещу коронавирус. В аптеките в цяла България липсват лекарства, които се изписват на бременни жени с хемофилия. Това разказват Теодора и Марияна.

Жените, страдащи от генетичното заболяване, са принудени да търсят инжекции във Фейсбук групи. Тези, които пътуват, дори закупуват количества от съседните ни държави.

Теодора Тодорова е бременна и е на терапия. Необходимо е да и се поставят инжекции всеки ден до края на бременността, а пропускането дори на една е изключително опасно и за нея, и за плода.

„Звъним в аптеки по телефона, а те не знаят какво и как се случва. От 10 аптеки, намираме в 1. Казват, че чакат доставка”, разказва тя.  

Двата одобрени препарата са фраксипарин и клексан. В град Съединение вече трета седмица няма клексан. В Русе той също липсва, а във Варна е наличен само в един квартал.

В мига, в който се разбере в дадена аптека, че има, всички отиват нататък. Проблем е рецептата, защото, ако имат изписан фраксипарин, не могат да вземат заместителя клексан. Трябва пак да идат на лекар. Не е нужно обаче да ходят на гинеколог, това може да го свърши и джипито”, обяснява Марияна.