От Община Пловдив и екипите на пожарна безопасност призовават гражданите да бъдат предпазливи и напомнят, че силните ветрове могат да бъдат опасни и да нанесат сериозни материални щети. Те съветват вратите и прозорците на жилищата да бъдат добре затворени, а от первазите и терасите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети като саксии, украса и предметите, които има опасност да паднат от поривите на вятъра.

На когото не му се налага, да не излиза, а останалите да избягват да се движат под дървета, високи сгради и строителни обекти.

Те припомнят, че силните ветрове най-често засягат покривните конструкции и горните етажи. Заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ги сгради, навън хората не бива да остават на открито за дълго време, а подслон може да бъде намерен в обществени сгради и подлези. Всички общински институции са на линия и реагират съобразно обстановката.

На път е добре автомобилът да бъде спрян на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

По-рано днес стълб падна от силния вятър върху паркирал автомобил край блок 283 в район „Тракия“. Минути след като бе получен сигнал за паднал електрически стълб екип на ОП „Организация и контрол на транспорта“ бил на мястото на инцидента.  Оказало се, че, макар и видимо в добро състояние, имало корозия в основата на стълба. В момента съоръжението е обезопасено, а при първа възможност ще бъде монтиран нов стълб.