Община Куклен спечели на последна инстанция делото срещу решението за крематориума Кукленци. В крайна сметка, той няма да бъде изграден. Това стана ясно, след като Върховният административен съд е потвърдил решението на пловдивските магистрати по казуса. 

През 2017 година Пловдивският административен съд отмени ришението на директора на РИОСВ - Пловдив, с което бе одобрен проектът за изграждане на инсенератор за човешки тленни останки. За целта бе предвидено преустройството на имот в местността "Орта хан", в който се е помещавал склад за строителни материали. 

Впоследствие община Куклен и няколко жители на общината заведоха дело с искане за отмяна на решението. Това се случи в резултат на бурната обществена реакция. Граждани инициираха подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди души. Организираните от тях протести получиха подкрепата на Пловдивската митрополия. 

ВАС е уважил всички възражения от страна на кмета на общината Мария Белчева срещу даването на зелена светлина на инвестиционното намерение на "ФУНДАМЕНТ"ООД. Разноските по делото, които екоинспекцията трябва да заплати, са в размер 3 496,94 лева. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.