Протест срещу насилието над жени и половобазираното насилие под надслов „Нито една повече“ ще се проведе днес /25 ноември/ от 16 часа до 17 часа пред Съдебната палата в Пловдив. Датата не е случайна, посочват организаторите, тъй като тогава се бележи Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Предвиден е един час, в който протестиращите да изкажат исканията си и да споделят желанията си за по-строги и систематични мерки срещу насилието.

Както медията ни писа, събитието е организирано от местни активисти и от неформалния колектив "Феминистки мобилизации". Сходно събитие се проведе и миналата година, когато шепа хора се събра пред сградата на Централна поща в Пловдив, за да се опълчи на насилието в различните му форми.

По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на годината, а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно. От „Феминистки организации“ отбелязват също, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за “интимна връзка” в ЗЗДН, не удовлетворява по никакъв начин улесняването и незабавната защита на хората, които са в насилствена връзка.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+ хора. „Преразглеждане на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора“, ще поискат още протестиращите.

Предвижда се това да бъде вторият голям протест във връзка с насилието над жени, след като на 31 юли тази година хиляди пловдивчани се събраха, за да подкрепят Дебора от Стара Загора. Тогава поискаха и законодателни промени. Протест под наслов „Нито една повече!“ ще се проведе и в други областни градове като София, Варна, Велико Търново.