Над 300 рисунки на деца от 1 до 12 клас бяха подредени в изложбата „Мисли зелено, събирай разделно“  в Градската художествена галерия. Тя бе открита от заместник-кмета Анести Тимчев и 6-годишния Теодор от ДГ „Слънце“. 

Всеки, който желае, може да види как децата си представят опазването на природата и планетата Земя чрез разделното събиране на отпадъци до 1 февруари.

Конкурсът с рисунки бе част от инициативата от Европейската седмица за намаляване на отпадъците и има за цел да поощри отговорното отношение на подрастващите към опазване на природата и да насърчи „зеленото“ мислене. В края на миналата година ученици от 20 пловдивски училища се включиха в начинанието, което се организира съвместно от Община Пловдив и фирмите за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД.

Жури от преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, представители на „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД, както и на Дирекция „Екология“ и отдел „Култура, археология и културно наследство“ към Община Пловдив определиха класирането и спечелилите първите места, които получиха награди.

Поради големия интерес и участие на децата по предложение на заместник-кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов се организира и изложбата в Градската художествена галерия на Главната улица.

„Бяхме изключително впечатлени от идеите на учениците, участвали в конкурса, затова решихме да подредим всички рисунки в залата, където са излагани произведенията на едни от най-големите артисти в България и света“, заяви Тимчев.

„Хората трябва да дойдат и да разгледат изложбата, децата ще са много щастливи, ако знаят, че техните рисунки са харесани“, на свой ред сподели Теодор.