Успешна за едни и не дотам успешна за други кметове в Пловдивско е била изминалата 2019-та година. Това стана ясно, след като от декларациите им пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Някои от градоначалниците са успели да стопят стари задължения, а други са се разделили с имоти. Част от новоизбраните кметове са декларирали банкови влогове и по няколко къщи, придобити през годините. 

С имот в Свиленград се е разделил новоизбраният кмет на Асеновград д-р Христо Грудев. Къщата от 684 кв. м. е продадена срещу 50 000 лв., заедно с инвентара, на стойност 35 000 лв. Освен това, Грудев е декларирал депозит от 170 000 лв., както и 8 495 лв., спестени от заплатата му. Колегата му от Карлово Емил Кабаиванов пък изплаща кредит от 15 910 лв. Задължението не фигурираше в предишната му декларация. През изминалата година неговата съпруга се е сдобила с две ливади срещу скромната сума от 270 лв. общо. 

Макар да е изчистил част от задълженията си, Атанас Калчев продължава да е най-задлъжнелият градоначалник в областта. Миналата година заемите на кмета на Кричим бяха в размер  469 049 лв. В тазгодишната си декларация той е посочил 5 задължения към банки, физически и юридически лица, в общ размер около 450 900 лв. В декларацията му фигурират и още две вземания - в размер 250 000 евро и 44 500 лв. 

Новият на апартамент в Слънчев бряг на семейство Мараджиеви фигурира в тазгодишната декларация на градоначалника на Стамболийски. Както вече стана ясно, имотът от 65 кв. м. е един от няколкото, които са собственост на фамилията в курортния град. Той е придобит през изминалата година срещу покупко-продажба, на цена от 131 041 лв. Със средствата Мараджиеви се сдобили след продажба на имущество. 

През 2019 година кметът е продал друго от жилищата си в курорта - апартамент от 50 кв, срещу сумата от 50 000 лв. Бившият бизнесмен е декрарирал и банков влог от 1 000 000. Неговата съпруга пък е депозирала в банка 950 000 лв. Сумата е придобита след продажба на имущество и фигурира и в предходните декларации на кмета от последните две години. Припомняме, че преди време Мараджиев продаде терана под фабриката си на своя син. Целият семеен бизнес вече е собственост на наследника на кмета, който пое управлението на фирмата преди няколко години-

С няколко имота и два леки автомобила може да се похвали семейството на кмета на Първомай Николай Митков. Освен апартамент в Пловдив, той притежава идеални части от три къщи с двор - в Първомай и село Брягово, както от и парцел в общината, която управлява. Три от имотите са придобити чрез покупко-продажба преди години, а другите два - по наследство и чрез дарение. Градоначалникът и съпругата му притежават и два леки автомобила - "Пежо" и "Тойота", закупени срещу 2 500 и 5000 лв. Митков е депозирал и 60 000 лв. в банка, като сумата е придобита след продажба на едно от жилищата му, сочи той в декларацията си. 

35 000 лв. е депозирал в банка кметът на Садово Димитър Здравков. Спестяванията му са се утроили през последните 3 години - в декларацията си от 2018 година той е посочил само 10 000 лв. Като произход на средствата Здравков сочи заплатата си и овърдрафт. Неговата съпруга пък разполага с около 44 000 лв., спестени от заплати и придобити чрез дарения. Тя има дял в търговско дружество с ограничена отговорност. 

Останалите кметове в областта не са декларирали нови придобивки или задължения. Спестяванията на кмета на Раковски Павел Гуджеров са се стопили до 16224 лв.  Към края на 2018-а сумата е била 25 277 лв. Градоначалникът на Брезово Христо Енков пък е прехвърлил два дяла в търговско дружество на стойност малко повече от 2 500 лв., след като е встъпил в длъжност. Колегите му от Калояново Георги Георгиев, от Перущица - Мария Вълкатова и от Куклен Мария Белчева са декларирали нито нови харчове, нито пък придобивки. Кредит от 15910 лв. изплаща градоначаникът на Карлово Емил Кабаиванов. Валентин Симеонов, който ръководи администрацията на Община Лъки, изплаща кредит от 12 739 лв. Той обаче е успял да спести 15 000 лв. от заплатите си. Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов е придобил къща с двор и автомобил през изминалата година. Имотът се намира в град Пловдив и е с площ 300 кв. м. В декларацията си Михайлов е посочил, че го е получил като дарение. Той и съпругата му са закупили и лек автомобил "Мерцедес SE 250" срещу сумата от 13 700 лв. Градоначалникът на "Марица" Димитър Иванов пък се е сдобил с два кредита в общ размер 11 000 лв.

Кметът на Съединение Атанас Балкански също не се е сдобил с имущество през 2019 година. Той изплаща заем в размер 41 577 лв.

Чисто нова "Тойота" си е купил градоначалникът на Сопот Деян Дойнов през изминалата година. Возилото е придобито чрез договор за лизинг, а стойността му е 86 046 лв. 

В сайта на КПКОНПИ не фигурира декларацията на кмета на Хисаря Пенка Ганева, която отново пое юздите на местната администрация след изборите в края на миналата година.