Деца, станали жертви на насилие, преодоляват заедно травматичните си преживявания със силата на изкуството. Двама психолози, юрист и актриса, които са в ядрото на работната група, разказват за новия проект на фондация "Джендър алтернативи" в Пловдив. 

Анелия Йончева, Любомира Цъцарова, Даниела Костова и Десислава Даскалова са заложили на един наистина позитивен начин за борба с негативните преживявания на 10-те деца, като ги насърчат да изразят травмата чрез приказни разкази. „Като в приказките“, както е наименуван и проектът им, дава на децата шанс споделят всичко онова, което са преживяли като жертви на насилие, а после да го превърнат в история с щастлив край!

„С този проект децата успяха да се приобщят към групата на други деца, преживели подобни събития. Чрез споделянето разбраха, че не са сами. Създадоха приятелства, развиха емоционална интелигентност. Осъзнаха какво значат здравословни взаимоотношения и най-вече се почувстваха пълноценни“, сподели един от специалистите, работи с тях - Десислава Даскалова.

Децата на възраст между 9 и 13 години са написали две приказки, които предстои да излязат в печат като книги. По една от тях - „Феите на емоциите“, те са създали пиеса, която ще изиграят на сцената на Куклен театър-Пловдив. В пиесата феите на радостта, тъгата, яростта и надеждата се борят със Злата вещица.

Феите всъщност пресъздават онези емоции, с които децата се отъждествяват. В рамките на целия процес те осъзнават, че няма защо да се плашат от това, което чувстват, споделят психолозите.

Експертите възложили на децата и задачата сами да обрисуват героя, с който се идентифицират. Рисунките били впечатляващи, а по тях децата изработили костюмите, с които ще се явят на голямата сцена.

Докато работили с травмите на децата, експертите всъщност открили и таланти, които малчуганите криели, разказва актрисата Даниела Костова. Някои от тях били наистина артистични, проявявали креативни идеи, които били едновременно интересни и технически възможни за осъществяване.

„За да престъпим към превръщане на травмите в приказка, работихме с децата близо половин година в оказване на психологическа подкрепа. Трябваше те да могат да работят с емоциите си пълноценно, да преработят изминалите събития. В първия месец бяха стеснителни. Днес вече мечтаят да станат актьори и сценографи“, сподели Любомира Цъцарова.

И като всяка история с щастлив край - и в тази доброто трябва да продължи. Затова и малчуганите, създали "Феите на емоциите", вече искат да помагат на други деца, преживели физическо и емоционално насилие.