Три нови специалности се откриват за тазгодишната кандидат-гимназиална кампания в Пловдивско.  Учениците ще имат възможност да се обучават в специалностите „Изкуствен интелект“, преподавана в ОУ „Душо Хаджидеков“ в Пловдив. Паралелка за „Пътен строител“ откриват ПГ по транспорт „Гоце Делчев“. „Техник на електронна техника“ пък ще се изучава във ПГ по ЖПТ "Христо Смирненски" в Карлово.

До дни стартира кампанията по кандидатстване в желаните гимназии, напомниха от РУО-Пловдив. Освен новите специалности в настоящата кампания децата може да избират между 82 профилирани паралелки, 62 от които в Пловдив. Открити са места и в 139 професионални гимназии за областта, а 87 от тях са в града под тепетата.

Подаването на документи ще се извършва на същите места, както миналата година, посочват от РУО. Единствената промяна е за район Асеновград, където документи ще се приемат в ОУ „Ангел Кънчев“.

Определени са центровете, където родители, които не желаят да заявят желани училища електронно, ще могат да направят това на място. Тази година работата на комисиите ще бъде от 8 до 18ч.дните, в които ще се приемат документи, 5 и 7 юли за първо класиране.

Първото класиране ще бъде обявено на 12 юли, като възможностите за записване в желаната гимназия ученици и родители ще могат да направят от 12 до 15 юли.

„Призоваваме родителите да записват повече от едно желания за листата с гимназии. Нека не се получава така, че деца да остават неприети и да чакат да преми 3-то класиране, за да влезнат в останалите свободни места“, посъветва директорът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.