По-голямата опасност пред НСИ за предстоящото национално преброяване на 7 септември е хакерите да ги блокират и да попречат на електронното преброяване. За това предупреди председателят на НСИ Сергей Цветарски на пресконференция пред журналисти.

Информация, попаднала в НСИ от преброяването, не може да излезе по никакви евентуални поводи, увери Цветарски по повод евентуални хакерски атаки за изтичане на данни. Опити може да има, но сме взели мерки, снабдили сме се с доста добра техника, но и с доста добър софтуер, подчерта Сергей Цветарски.

НСИ се надява 60% да се преброят електронно. В големите градове се очаква повече хора да се преброят електронно. Това ще облекчи работата на преброителите, но в същото време НСИ трябва да бъдат сигурни, че хората са се преброили електронно с уникален идентификационен код. Електронното преброяване внася и друг елемент, който принуждава НСИ да бъдат по-гъвкави.

"Ние трябва да имаме готовност за бърза и гъвкава реакция там, където трябва да се насочат преброители и контрольори. Имаме готовност за това, ще го направим, но засега вървим по плановете, които сме изготвили към момента", категоричен бе Цветарски.

В зависимост от дела на електронното преброяване, зависи натовареността на служителите на статистиката.

НСИ доста по-трудно може да преброи отсъствието на хората. Той не очаква да има покачване на населението на България до 7 млн. души, а дори да падне под 6 916 548 души. Миграцията е изключително трудно нещо за улавяне още повече, когато страната ни е донор на мигранти, а не приемаща, реципиент на мигранти, посочи Цветарски.

Чужденците ще бъдат преброени като временно присъстващи лица и няма да бъдат част от населението на България, уточни Цветарски.