Учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция! Това обявиха преди минути след заседание на Областния оперативен щаб и Регионалната здравна инспекция. Ваканцията ще продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. 

Най-много отсъстващи ученици са регистрирани в общини  Садово, Куклен и Брезово – близо 20,6 на 100 от обучаващите се. В другите общини процентът на отсъстващи е почти сходен. 7,82% пък е броят на отсъстващ педагогически и непедагогически персонал. От щаба поясняват още, че не всички отсъстващи са болни от сезонния грип. 

Веднага след изтичане на грипната ваканция следват датите на междусрочната ваканция. Тя е обявена от МОН за периода - 1 до 5 февруари, което ще рече, че учениците ще се появят в класните стаи чак на 6-ти.  

По този повод някои ученици и учители изразиха притеснения дали ще се справят с оформяна на срочните оценки. 

За същия период се преустановява и провеждането на  извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

„Препоръчваме да се носят маски в лечебните заведения, аптеките и дрогериите, както и на местата, където има струпване на много хора“, апелира д-р Димчева.

Удължават се мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип, въведени миналата седмица. Последните бяха разписани в заповед на директора на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева, а новият им срок е определен до 31 януари.

Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип, поясниха от щаба.

В изпратените проби до лаборатории в столицата се отчита подем на заболеваемостта, като грип тип "А" циркулира в много по-голям обем.