Отряд доброволци изчистиха едно от труднодостъпните дерета по пътя за село Лилково край Пловдив. Съвместно са действали Аварийно Спасяване − Пловдив, Община Родопи и КМД − Пловдив и местна НПО.

От години мястото страда от небрежната човешка ръка, а трудно достъпните места са се превърнали в импровизирано бунище. Край пътя за Лилково доскоро се наблюдаваха нетипични отпадъци – от опаковки на вафли, през домашни потреби, че чак до скъсани автомобилни гуми и прочее.

Доброволците са запретнали ръкави и са разчистили огромното количество отпадъци, четири пъти повече от предвиденото. Момчетата от Аварийно спасяване − Пловдив се спуснали с въжета в дерето, където локацията не позволява пряк достъп.

„Въпреки трудностите, лошото време и логистичните спънки, отпадъците бяха издърпани на пътя. После бяха извозени от КМД – Пловдив, където им е мястото“, споделят активистите.

Община Родопи се ангажирала с поставянето на съд за битов отпадък на локацията с редовното обслужване, а на място е предвидено поставянето на табела с приканващо към отговорност послание.

„Боклукът е събран и изнесен. Сега остава хората да започнат да уважават природата и догодина да не е пак в същото състояние. Благодарим на всички замесени“, коментират от Аварийно спасяване – Пловдив.

Ангажираните повдигат въпроса за общата ни отговорност към опазването на природата. Те споделят, че всички ние носим еднаква отговорност за подобни неприятни гледки с мълчанието, незаинтересоваността и безучастието си.