Перачка в „Детска ясла на мечтите“ №10 радва малчуганите с прекрасните си картини.

Славейка Генчева /68/ винаги е имала афинитет към рисуването. Завършила е вътрешна архитектура в  гимназия „Димитър Благоев“. Дълги години работи като художник-аранжьор на витрини на магазините по Главната в Пловдив, член е на Съюза на българските художници.

„Правех сама проектите, а творчески съвет от трима художници ги одобряваше“, спомня си жената. След демократичните промени у нас тя е аранжирала витрините в частни магазини, щандове на български и чужди фирми на Пловдивския панаир, правила е бижута от камъни, както и сватбени аксесоари. Винаги, когато мине край магазин, разбира дали витрината му е направена професионално.

Преди петнадесетина години професията й замира и Славейка Генчева започва да си изкарва хляба като перачка в детското заведение на ул. „Богомил“.

Смяната на попрището ни най-малко не е спирачка за вдъхновението й – жената започва да рисува стените и да майстори картини, които вече 11 години събират възхитените погледи на децата. Естествено тя е основният декоратор на украсата за Коледа и Нова година, 1-ви и 8-ми март, Великден и Гергьовден.

„Още като постъпих на работа нарисувах една стена в коридора до входа на яслата с приказни герои – Косе Босе, Кума Лиса, Зайко, Мечо и Ежко Бежко. Най-голямо удовлетворение изпитах, когато една сутрин дойдох на работа и видях как едно дете стои пред картината и казва „Добро утро Зайко, добро утро Ежко“. Тогава си казах, че само това има значение и затова съм го направила - за радостта в детските очи. Два пъти съм я рисувала тази стена“, разказва Славейка Генчева. Този и много подобни мили моменти с малчуганите й дават вдъхновението, с което тя се захваща да нарисува поредната картина.

„Доставя ми удоволствие, че съм полезна и творбите ми носят радостни емоции за децата“, казва жената.