109 новодиагностицираните случаи на COVID-19 в Пловдивска област за последното денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са общо 2711 положителни проби от началото на пандемията. 1 346 души са поставени под карантина в областта. 789 от заразените са на домашно лечение. 

По данни на РЗИ сред новодиагностицираните има петима лекари от Пловдив. В момента се извършва епидемиологично проучване.

„За изтеклите 24 часа са хоспитализирани 9 души, един е в тежко състояние, останалите са в задоволително. По информация на болниците хоспитализираните към днешна дата са  222, от тях с потвърдена диагноза за коронавирус са 185. Свободните легла са 59, а за интензивно лечение - 24. Стаите за пациенти с недоказан COVID-19 са 11", уточни областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

От новозаболелите най-много са в Пловдив - 63. Следват общините Асеновград -13, Марица -11, Родопи и Раковски - по 7, Хисаря и Калояново - по 2, Карлово, Кричим, Куклен и Садово - по един.

През изминалото денонощие има един починал - мъж на 72 години от Раковски с придружаващо сърдечно заболяване.

ЕТО ГИ И ДАННИТЕ COVID-19 В ДЕТСКИ И УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТТА:

- На 19 октомври в ЕГ „ Пловдив“ е диагностициран  ученик от карантинираният 11Е клас. Последното му посещение в училище е било на 8 октомври.

- Директорът на ОУ „Алеко Константинов“ също е дал положителна проба вчера. За последно той е преподавал на 14.10.2020, като е използвал лични предпазни средства. Не се налагат допълнителни противоепидемични мерки, съобщават от Щаба.

- Положителна е пробата и на дете от първи Г клас, което не е посещавало школото от 16 октомври. То е било поставено под карантина като контактно на свой родител. 

- В СУ „Патриарх Евтимий“ Пловдив  е диагностициран ученик от 7 А клас. Той не е посещавал занятия от 16 октомври. 

- В ОУ „ Васил Левски“ Хисар  е диагностициран ученик от 3 –ти клас. 

- В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Карлово е заразено дете от 2-ри А клас. 

Случаите се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки. Във всички училища са издадени предписания до директорите за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства и карантина на контактните  деца и педагогически персонал от класа  и занималнята на заболялото дете.