Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от светлите дати в българската история – символ на единението ни като народ и вяра в собствените сили. Това написа председателят на Общински съвет-Пловдив инж. Александър Държиков. Той поздрави и пловдивчани по случай празника на града под тепетата.

Вижте пълното обръщение към гражданите:

"Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от светлите дати в българската история – символ на единението ни като народ и вяра в собствените сили. Ден, в който българският народ като един разкъса оковите на Берлинския договор, обрекъл ни на насилствено разделение. Не е случаен и фактът, че именно Пловдив бе достойната сцена на този безпрецедентен акт. Тук биеше най-силно националният пулс още от времето на църковните борби. Тук бе неизлечим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание. Тук идеята за обединение намери благодатна почва и безгранична смелост да бъде извършено родолюбивото дело.

Нашите предци показаха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството и оставяйки настрана своето лично благополучие. Те бяха водени единствено и само от идеята за национално обединение, доказвайки по категоричен начин, че съединението прави силата.

Цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 138 години нашите предци вярваха, че сами държат съдбата на Отечеството си. Тази вяра ги водеше по пътя на това родолюбиво дело, с което те поставиха достоен венец на  възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството.

Изтеклите 138 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Длъжни сме да помним саможертвата на прадедите ни и техния подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!"

____________

Поздравителните адреси към гражданите са изпратени до медиите преди да бъде съобщено за мащаба на щетите, нанесени от опустошителния потоп на Южното Черноморие, и настъпилата смърт на двама души.